Ugin keskustassa kesärauha

0

Kaupunginhallitus päätti keväällä kokeiluna kieltää turhat mopoajelut keskustassa kesäöisin. Kielto koski L-luokan ajoneuvojen häiritsevää ajelua kello 22:n ja 06:n välillä. Päätös synnytti närää. Kieltoa pidettiin epäreiluna, sillä voihan häiritsevää korttelirallia harrastaa autollakin. Lisäksi laki olisi mahdollistanut poliisin puuttumisen häiritsevään ajoon ilman tätä kieltomerkkiäkin.

Kokeilu päättyi kesän lopussa ja kaupunki on nyt selvittänyt, miten rajoitus on vaikuttanut. Yrittäjien mukaan kieltomerkillä saatiin kesärauha keskustaan. Nuoret ovat kunnioittaneet liikennemerkkiä, turhat ajelut ovat loppuneet keskustassa. Koska liikennemerkillä saatiin toivottu vaikutus, poliisi suosittelee kieltomerkkiä keskustaan myös ensi kesäksi.

Se, että keskusta rauhoittui yhdellä kieltomerkillä, osoittaa, että kyse on fiksuista, lakia ja sääntöjä noudattavista nuorista. Jos näin ei olisi, nuoret olisivat mittauttaneet kieltomerkin voiman ja poliisin reagointikyvyn. Yhtään sakkolappua ei kuitenkaan kirjoitettu, vaan huomautuksilla selvittiin.

Kaupunki aikoo järjestää keväällä keskustelutilaisuuden nuorille ja keskustan yrittäjille. Näin olisi ollut hyvä toimia jo tänä vuonna. Myös nuoret ovat tasavertaisia kaupungin asukkaita, vaikka eivät äänestysikäisiä vielä olekaan.

Takavuosina keskusteluja on käyty ja moposuoraakin on harkittu. Sen ongelmana on nähty vastuukysymykset ja kun talouden sopeuttamisohjelma nyt on esillä, tuskin sen toteuttamiseen löytyisi rahaakaan. Keskustelutilaisuudessa voidaan kuitenkin sopia yhteisistä pelisäännöistä ja miettiä, missä mopoilla voisi ajella ja missä järjestää mopomeetingeja.

Unicef on rakentanut kunnille mallin, miten kunnassa voitaisiin paremmin ottaa huomioon lapset ja nuoret päätöksenteossa. Suomessa 53 kuntaa toteuttaa jo tätä Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallia. Mallista voisi olla hyötyä myös Uudessakaupungissa.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän