Ugissa verotulot pienenevät loppuvuodesta – Kaupungin ennakoidaan tekevän kaksi miljoonaa euroa ylijäämää

0

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina kaupungin osavuosikatsausta tammikuusta syyskuun loppuun. Talousjohtaja Anne Takala luonnehtii kaupungin taloutta vakaaksi. Ajanjaksolta vuosikate on 10,3 miljoonaa euroa positiivinen, kauden tulos on 6,3 miljoonaa euroa positiivinen ja kauden ylijäämä 6,4 miljoonaa euroa.

Kaupungin ja liikelaitosten tammi-syyskuun vuosikate on 12,0 miljoonaa euroa positiivinen, poistot sisältävä kauden tulos on 6,8 miljoonaa euroa positiivinen ja kauden ylijäämä 7,0 miljoonaa euroa.

Tilanne näyttää siis hyvältä, mutta loppuvuoden pienemmät verotulot pienentävät vuosikatetta ja tulosta usealla miljoonalla eurolla. Tämänhetkisen arvion mukaan kaupungin talous olisi tänä vuonna silti noin 2,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen, noin 0,7 miljoonaa euroa joulukuussa hyväksyttyä talousarviota parempi.

Verotulot pienenevät vähemmän kuin kaupungissa on pelätty. Autotehtaan henkilöstövähennykset vaikuttavat Uudessakaupungissa, mutta osa työntekijöistä on pendelöinyt tehtaalle muualta, siksi vaikutus ei ole koko henkilöstövähennyksen mukainen. Verotuloja supistaa myös asukasmäärän pieneneminen. Elokuun lopussa kaupungin asukasluku oli 14 994, 111 vähemmän kuin vuoden 2022 lopussa. Muuttoliike oli negatiivinen (42 henkeä) ja kuolleisuus ylitti syntyvyyden 59 hengellä. Syntyneitä oli 70 ja kuolleita 129.

Kaupungin nettoinvestoinnit syyskuun loppuun mennessä olivat 11 677 873 euroa ja toteutumisaste 44,0 prosenttia. Monitoimijatalo Wintterin rakentaminen jatkuu. Tämänhetkisen arvion mukaan kohde valmistuu vuoden 2024 lopussa ja oppilaat siirtyvät uuteen vuonna 2025 talviloman jälkeen uuteen kouluun.

Tänä vuonna isoja investointeja ovat olleet myös Kalarannan kunnostus, liikekeskustan elävöittäminen, pääkirjasto, Merituulikoti, Kalannin koulu, A-sairaala, kestopäällystyshankkeet, katuvalaistuksen uusiminen sekä leikkikenttien kunnostus. Osa näistä hankkeista jatkuu ensi vuodelle.

Kaupunginhallitus merkitsi osavuosikatsauksen tiedoksi ja antaa sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle sekä esittää valtuustolle hyväksyttäväksi talousarviomuutoksia: hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluiden tuottoihin 150 000 euron lisäystä sekä 93 000 euron kulujen lisäystä ja rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun tuottoihin 63 000 euron vähennystä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän