Uudessakaupungissa aukeaa talousneuvola

0
Oman talouden budjetointiin löytyy helppoja työkaluja esimerkiksi Takuusäätiön kotisivuilta.

Talousneuvoloita on jo noin 30 paikkakunnalla ja tällä viikolla toiminta alkaa myös Uudessakaupungissa. Talousneuvolassa voi ilman ajanvarausta keskustella oman talouteen liittyvistä kysymyksistä ja mahdollisista ongelmista eri asiantuntijoiden kanssa.

– Talousneuvolaan kannattaa tulla heti jos raha-asiat vähänkään mietityttävät. Kuntalaisen etu on se, että talouteen liittyvistä asioista voi talousneuvolassa keskustella yhtä aikaa monen ammattilaisen kanssa ja tilanteeseen etsitään ratkaisuja yhdessä. Haluamme että asiakas saa toivoa huomatessaan, että talousasioille on aina jotain tehtävissä, sanoo Ulosottolaitosta Uudenkaupungin talousneuvolassa edustava ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija Ville Kujanpää.

Kotitalouksien velkaantumiskehitys on viime vuosina edennyt huonompaan suuntaan. Syitä kehitykselle on useita.

– Perussyy velkaantumiselle on se että kulutetaan liikaa omiin varoihin nähden. Erilaiset kulutusluotot, osamaksusopimukset ja pikavipit ovat mahdollistaneet sen että rahan saaminen lainaksi on helppoa ja houkuttelevaa, toteaa Kujanpää.

Ihmiselle voi kertyä erilaisia luottoja vähän jopa huomaamatta ja yhtäkkiä ollaan tilanteessa että oma maksukyky ei riitä niiden kaikkien hoitamiseen. Kokonaisuutta vaikeuttaa vielä viime aikainen hintojen ja korkojen nousu.

– Taloustilanteen kiristyminen hintojen ja korkojen nousun myötä ei vielä näy täysmittaisesti talous- ja velkaneuvonnassa, mutta voi olla että elämme tyyntä myrskyn edellä, toteaa Kujanpää.

Se, että ei pysty maksamaan laskujaan, on luonnollisesti selvä merkki siitä että omassa taloudessa on jotain korjattavaa.

– Hälytyskellojen pitäisi myös soida silloin jos rahat ruokaan loppuvat aina ennen tilipäivää. Tai jos huomaa että raha-asiat ahdistavat jatkuvasti ja kuormittavat muuta elämää. Silloin on syytä hakea apua vaikkapa talousneuvolasta, talous- ja velkaneuvonnasta tai Takuusäätiöltä, neuvoo Kujanpää.

Oman talouden tarkkailuun on olemassa helppoja apukeinoja. Esimerkiksi pankeilta löytyy työkaluja oman talouden hallintaan. Lisäksi Takuusäätiöllä on verkkosivuillaan helppokäyttöinen budjettilaskuri Penno, jonka avulla voi suunnitella kuukausittaiset menot.

Talousongelmat eivät keskity vain tiettyyn ikäryhmään. Mutta vaikeasti velkaantuneiden osuus on kasvanut erityisesti nuorten aikuisten ikäryhmässä.

– On hyvä ,että kouluissa ja oppilaitoksissa opetetaan myös taloustaitoja. Toivottavaa olisi että myös huoltajat keskustelisivat nuorensa kanssa oman talouden hallintaan liittyvistä kysymyksistä, lisää Ville Kujanpää.

Talousneuvola


Uudessakaupungissa avataan torstaina 5.10. ensimmäinen talousneuvola.

Talousneuvolassa annetaan kaikille kiinnostuneille ilmaista talousneuvontaa ilman ajanvarausta.

Uudenkaupungin talousneuvolassa voi keskustella niin ulosoton edustajan, talous- ja velkaneuvojan, Kelan työntekijän, asumisneuvojan sekä sosiaalityöntekijän kanssa.

Talousneuvola järjestetään jatkossa kerran kuukaudessa aina kuun ensimmäisenä torstaina klo 12-15. Paikkana on Coworking ja etätyötila Messi torin laidalla.

Talousneuvolassa voi halutessaan asioida täysin nimettömästi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän