Uudistuksia perinteitä kunnioittaen – Arki leipomossa alkaa, kun muut vielä nukkuvat

0
Maije Ranki-Tötterman palvelee asiakkaita Askondin Uudenkaupungin kahvila-myymälässä.

Lähes kaksi vuotta sitten, marraskuussa 2021, Mia ja Timo Lindfors ottivat vetovastuun perinteikkäästä leipomo-kahvila Askondista.

– Vauhdikasta, mielenkiintoista ja antoisaa, yrittäjäpari kuvaili alkutaivalta Askondin omistajina.

Lindforsit ovat sekä uudistaneet yritystä että palauttaneet eloon sen historiaa.

– Olemme tehneet täydellisen pintaremontin yrityksen molemmissa kahvila-myymälöissä. Tämän ohella itse leipomoa päivitetty ja sinne on hankittu muun muassa nykyaikaisia ja energiaa säästäviä laitteita, selvitti Timo Lindfors.

Askondilla on kahvila-myymälä Uudenkaupungin keskustassa ja Vehmaan Vinkkilässä. Itse leipomo sijaitsee Vehmaan kahvila-myymälän yhteydessä.

Askondin perusti Asko Kirjonen Vehmaalla vuonna 1957. Yrityksellä on siis ikää jo lähes 70 vuotta.

– Olemme iloisia siitä, että meillä on käytettävissä kaikki yrityksen perinteiset reseptit. Olemmekin ottaneet uudelleen tuotantoon yrityksen tunnettuja tuotteita. Näin voimme osaltamme jatkaa Askondin arvokasta paikallishistoriaa, Mia Lindfors painotti.

Yrityksen perinteisiin kuuluu myös käsityön arvostaminen.

– Teemme yhä kaiken itse aina taikinoista alkaen. Tämä on mahdollista, koska leipomossa työskentelee useita pitkän uran tehneitä leipureita ja he tuntevat Askondin reseptit läpikotaisin, lisäsi Mia Lindfors

Toki vanhoja reseptejä joskus myös tuunataan ja kokeillaan uusia.

– Olemme halunneet laajentaa Askondin valikoimia ja tuoda kuluttajille lisää erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi leivän suhteen. Kun myymme pääosan tuotteistamme omien myymälöidemme kautta, on meillä hyvin vapaat kädet kehittää ja kokeilla uusia tuotteita ja muuttaa valikoimia tarvittaessa vaikka viikoittain, Lindforsit selvittivät.

Arki Askondin leipomossa alkaa kello 3.30, kun leipurit saapuvat töihin. Kuorma lämpimäisiä lähtee kohti Uuttakaupunkia pian kello 7 jälkeen.

– Meidän molemmat kahvilat avaavat ovensa aamulla kello 6. Yleensä, kun kahvilan työntekijä on saanut valot päälle, kahvin tippumaan ja päivän sanomalehdet esille, ovat ensimmäiset asiakkaat jo oven takana, hymyili Mia Lindfors.

Aamun ensimmäisten asiakkaiden joukossa on myös töihin kiiruhtavia ihmisiä, jotka nappaavat kahvilasta matkalle mukaan sämpylän ja kahvin. Päivän mittaan kahvila-myymälöissä käy satoja asiakkaita. Joku käy ehkä useammankin kerran, sillä kahvilat ovat paikkoja, joissa on helppo tavata muita ihmisiä ja löytää päivittäistä juttuseuraa.

– Arvostamme suuresti sitä, että omistajavaihdoksesta huolimatta asiakkaat ovat pysyneet ja asiakasmäärät ovat olleet mukavasti noususuuntaan, kiittelivät Lindforsit.

Vaikka Lindforsit ovat kahden vuoden aikana jo toteuttaneet lukuisia uudistuksia, niin aina riittää uutta tekemistä.

– Parhaillaan rakennamme Vinkkilän kahvila-myymälään uutta terassia. Myös yrityksen kotisivut kaipaavat päivitystä.

– Joskus olemme puhuneet myös kolmannen kahvila-myymälän avaamisesta, sillä leipomolla olisi kapasiteettia tuottaa nykyistä enemmänkin. Mutta katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Nyt ainakin kaikki on hyvin. Yrityksen talous näyttää hyvältä ja meillä on kasassa aivan ihana porukka tekemässä töitä kanssamme, hymyilivät Mia ja Timo Lindfors.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän