Vammaisneuvosto toimii ihmisten puolestapuhujina

0
Uudenkaupungin vammaisneuvosto edistää vammaisten mahdollisuuksia osallistua muun muassa asioiden käsittelyyn päättävissä elimissä.

Uudessakaupungissa asuvien vammaisten henkilöiden, heidän omaistensa ja vammaisjärjestön yhteistyöryhmänä on jo useiden kymmenien vuosien aikana toiminut kaupunginhallituksen asettama vammaisneuvosto.

Yksinkertaisuudessaan tavoitteena on edistää asioiden toteutumista, millä olisi merkitystä vammaisten henkilöiden elämässä. Omalta osaltaan neuvosto haluaa kehittää tasa-arvoa erilaisten ihmisten kohdalla.

– Tähän kuuluu esimerkiksi koulutustyö, asuminen, kulttuuri sekä harrastukset, sosiaalipuoli ja digineuvonta. Huolehditaan esteettömistä rakentamisista sekä edistämme selkokielisyyttä, vammaisneuvoston puheenjohtaja Taina Nuutila kertoo.

Kaupunki pyytää eri vammaisjärjestöiltä nimeämään aina yhdeksi nelivuotiseksi toimikaudeksi edustajan sekä hänelle varajäsenen neuvostoon. Tällä toimikaudella neuvostosta löytyy edustaja Ugin Seudun Kehitysvammaisten Tuesta, Vakka-Suomen Invalideista, Vakka-Suomen Epilepsiayhdistyksestä sekä Vakka-Suomen Hengitysyhdistyksestä.

Kaupungin edustajia neuvostossa on hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluista, kaupunkisuunnittelusta sekä kaupunginhallituksesta.

Konkreettisia esityksiä ja tekoja vammaisneuvosto on tehnyt esimerkiksi Varhan määräämän vammaispoliittisen ohjelman osalta. Seuraava iso tapahtuma on Tampereella marraskuussa järjestettävät apuvälinemessut, jonne neuvosto järjestää kuljetuksen.

– Kuka vain, joka on kiinnostunut messuista, niin voi ilmoittautua meille ja lähteä tutustumaan messuille. Tämä koskee kaupungin sekä muiden lähikuntien asukkaita, Nuutila mainitsee.

Nuutila kertoo konkreettisina toimenpiteinä myös Ketunkalliontien ja Mältintien kevyen liikenteen väylän stop-merkit.

– Yritämme jokaisen ihmisen arkielämää helpottaa. Vammaisneuvosto on matalan kynnyksen paikka, jonne voi ottaa yhteyttä. Meillä onkin kaupungin nettisivuilla oma palautelaatikko, jonne voi lähettää terveisiä tai ideoita, hän toteaa.

Puheenjohtaja Nuutila huomauttaa, että monet pystyvät itse ajamaan omia asioitaan, mutta vammaisneuvoston ideana on auttaa ja tarjota keinoja niille ihmisille, jotka eivät siihen välttämättä pysty.

– On kaikkien kannalta hyvä asia, jos vaikka jossain katutyössä tehdään osuus esteettömäksi, niin se tuskin tuottaa harmia, hän muistuttaa.

Vammaisneuvosto pyrkii ensi vuoden alusta tiivistämään yhteistyötä vanhusneuvoston kanssa yhteisillä kokouksilla. Kumpaankin neuvostoon pätee Nuutilan mielestä samoja ongelmia.

– Yksi uusi muutos on myös tehty hiljattain, että meidät kutsutaan kaupungin lautakuntien kokouksiin, jos siellä on meitä koskevia asioita käsittelyssä. Näin saamme vammaisten näkökulman esille kaupungin päättävissä elimissä, Nuutila kiittelee.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän