Varha tuo myös hyvää

0

Satakunnan hyvinvointialueelta kuultiin viime viikolla tyrmistyttävä tieto. Satakunnassa aiotaan lakkauttaa useita terveyskeskuksia. Kun sosiaali- ja terveyskeskuksia on nyt 27, vuonna 2030 niitä on enää kuusi.

Hyvinvointialueiden tehtävänä on järjestää sote-palvelut kustannustehokkaasti, mutta näin järeää muutosta harva osasi odottaa. Tämän uutisen jälkeen moni on miettinyt, minkälainen palveluverkko meille Varsinais-Suomeen mahtaa jäädä. Kun Satakunnan hyvinvointialueen ennakoidaan tekevän tänä vuonna alijäämää 56 miljoonaa euroa, niin Varhan alijäämän ennustetaan olevan 115 miljoonaa euroa. Sen perusteella voi päätellä, että iso perkaus on tulossa myös meidän palveluverkkoon.

Muutokset pelottavat aina, etenkin kun kyse on niinkin tärkeistä palveluista, kuin terveys- ja sosiaalipalveluista. Totta kai sitä toivoisi, että hädän hetkellä ambulanssi tulee paikalle 10 sekunnissa ja kun tarvitsee lääkäriä, vastaanotolle pääsisi saman tien. Vastaan tulevat vain realiteetit: väestö ikääntyy, palveluita tarvitaan lisää ja samanaikaisesti meillä on huutava pula sote-ammattilaisista.

Vanha sananlasku sanoo, että hätä keinot keksii, ja niin usein onkin. Varhassa on jo tänä vuonna ratkottu esimerkiksi lääkärivajetta. Terveyskeskuksissa on otettu käyttöön uusi toimintatapa, jonka mukaan lääkärin aikaa varaava potilas ohjataankin asiantuntijahoitajalle. Hoitaja arvioi potilaan tilanteen, konsultoi lääkäriä tai tarvittaessa siirtää potilaan lääkärin vastaanotolle. Malli on vastaava kuin sairaalassa, jossa hoitajat seuraavat potilaitten kuntoa vuodeosastolla ja lääkäri hälytetään paikalle tarvittaessa. Jos tämä malli toimii erikoissairaanhoidossa, luulisi sen toimivan myös perusterveydenhuollossa.

Varha ei muutenkaan vain karsi, vaan toimintaa tarkastellaan sen kautta, miten asiakkaita autetaan tehokkaimmin. Tänne maakuntaan saadaan myös uusia palveluita, joita tähän asti on ollut vain isoissa kaupungeissa. Uuteenkaupunkiin on saatu tänä vuonna esimerkiksi gerontologinen sosiaalityöntekijä. Tämä merkitsee, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat saavat näin paremmat palvelut.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän