Wellamo-merituulipuisto ulottuisi avomerellä Pyhärannan edustalle – Avomerelle suunnitellaan 70–100 voimalaa

0
Ahvenanmaalla on merelliseen ympäristöön rakennettuja tuulivoimaloita, mutta varsinaisia merituulivoimaloita luodoille rakennetut myllyt eivät ole. Arkistokuva: Jori Liimatainen

Eolus Finland Oy suunnittelee Wellamo-merituulivoimahanketta Selkämerelle noin 90 kilometrin etäisyydelle Suomen rannikosta, lähelle Ruotsin rajaa. Tuhannen neliökilometrin tuotantoalueen 70–100 tuulivoimalaa sijaitsisivat Merikarvian, Porin, Eurajoen, Rauman ja Pyhärannan edustalla.

Suunnitelmien mukaan tuulivoimaloiden yksikköteho olisi 15–30 megawattia. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus merenpinnasta on enintään 360 metriä.

Turbiinit on tarkoitus perustaa kelluville perustuksille, jotka ankkuroidaan pohjaan. Wellamon merituulipuiston tavoiteltu kokonaiskapasiteetti on 2000 megawattia.

Mikäli hanke etenee myötäisissä tuulissa arvioidaan myllyjen rakentamisen sijoittuvan vuosille 2029–2034. Sähköä tuulivoimalat voisivat tuottaa vuodesta 2035 alkaen.

Tuulivoimaloiden lisäksi merialueelle rakennettaisiin voimaloiden väliset kaapelit, tarvittava määrä merisähköasemia sekä tuotantoalueelta rantaan tulevat merikaapelit.

Sähkönsiirron vaihtoehdoissa merikaapelireitti kulkee tuotantoalueelta Porin Tahkoluodon sähköasemalla, Eurajoen Pihlauksenmaalle, Eurajoen Pujonkulmaan tai Pyhärannan Rihtniemeen.

Mikäli merikaapeli tulisi Rihtniemeen, vaatisi se ilmajohdon tai maakaapelin Rihtniemestä Rauman sähköasemalle nykyisen voimajohdon reittiä. Lisäksi osalle matkasta olisi suunniteltava uusi voimajohtoreitti.

Hanketta esitellään avoimissa yleisötilaisuuksissa, joista lähin on Raumalla torstaina 9. marraskuuta kello 17.30-19 Juhlahovissa. Etäyleisötilaisuus järjestetään 13. marraskuuta kello 17.30-19. Linkki etätilaisuuteen löytyy Wellamon hankesivuilta.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA) tarkastellaan hankkeen vaikutuksia kokonaisvaltaisesti ihmisiin, ympäristön laatuun ja tilaan, alueidenkäyttöön, elinkeinoihin ja luonnonvaroihin sekä näiden keskinäisiin vuorovaikutussuhteisiin. YVA ei ole lupamenettely, mutta YVA-selostus ja siitä annettu päätelmä liitetään hankkeen lupahakemuksiin.

Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on esillä verkossa sekä Pyhärannan kunnantalolla. Hankkeesta toivotaan mielipiteitä ja lausuntoja kirjallisesti viimeistään 23.11 Varsinais-Suomen Ely-keskukselle.

Iida Kauppi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän