Wintterin kalustus alkaa lopputalvesta – Työmaa etenee aikataulussa ja pihatyöt alkavat keväällä

0
Tässä tilassa pidetään vuodesta 2025 alkaen esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset tai valtuuston kokoukset.

Monitoimijatalo Wintterin rakennustyöt ovat edenneet kesän ja syksyn aikana vauhdikkaasti. Työmaalla on saatu päätökseen julkisivun muuraustyöt, ulkoikkunoiden asentaminen sekä uimahallin pesu- ja pukuhuoneiden laatoitustyöt. Myös väliseinien rakentamistyöt ovat valmistuneet pääsoin.

– Työmaalla menee tällä hetkellä hyvin. Olemme niin hyvin aikataulussa, ettei töiden tekoa tarvitse turhaan kiirehtiä, Wintteri-hankkeen pääurakoitsijan SRV:n projektipäällikkö Eerik Leivo summaa.

Wintterin rakentaminen on jo reippaasti yli puolen välin. Rakennustyöt käynnistyivät tammikuussa 2022 purku- ja maanrakennustöillä ja kohde valmistuu vuoden 2025 tammi–helmikuussa.

– Työmaan vahvuus on tällä hetkellä noin 120 henkeä. Mukana on muutamia ulkomaalaisia työntekijöitä, mutta myös runsaasti esimerkiksi paikallista osaamista. Suurin työ tällä hetkellä liittyy talotekniikkaan ja siihen on varattuna nyt eniten työntekijöitä, Leivo kertoo.

Kaupunkiverstaan kahvila-alue rakentuu tähän aulaan.

Rakennuksen eri tiloihin on tuotu siirrettäviä lämmittimiä ja yläpohjan puhallusvillan asentaminen valmistuu näinä päivinä.

– Työmaalla ei ole pulaa tarvikkeista, eikä työntekijöistä. Suurin osa hankinnoista on jo tehty ja vuodenvaihteeseen mennessä teemme loputkin kilpailutukset ja hankinnat, Leivo lisää.

Työmaalla on tähän mennessä ollut putkeen noin 240 tapaturmatonta päivää. Jos linja pysyy yhtä hyvänä, lupaa Leivo hankkia munkkikahvit työntekijöilleen.

– Turvallisuus on meille pääasia kaikessa, hän korostaa.

Meneillään on töitä vähän joka suunnalla rakennusta. Pihalla kulkee maanrakennuskoneita, Koulupolun suunnalla tehdään julkisivun puupaneelien koolausta, ulkoikkunoita ja räystäitä asennetaan, sisällä tehdään tiivistyksiä ja palokatkoja. Myös uima-altaiden laitetekniikkaa ja ilmanvaihtojärjestelmiä, sähköasennuksia sekä sprinklereitä asennetaan.

– Putki- ja sähkötöitä tehdään joka puolella. Koko Wintteriin tulee valmistuessaan noin kahdeksan kilometrin verran sähkökaapelirataa. Siitä voi pähkäillä, kuinka moninkertainen määrä sitä kaapelia on koko rakennuksessa, Leivo heittää.

Leivo esittelee työmaata ja aloittaa kierroksen liikuntahallista. Halli on jaettu nyt kahteen osaan

Liikuntahallin kattoon on jo asennettu sprinklerit ja pian kattoon asennetaan lisää talotekniikkaa.
Liikuntahallin kattoon on jo asennettu sprinklerit ja pian kattoon asennetaan lisää talotekniikkaa.

väliaikaisella muovisella suojaseinällä, mutta töitä tehdään molemmilla puolilla.

Kaupunkiverstaan pääsisäänkäynti alkaa jo muodostua ja oven tuntumasta hahmottuu jo useisiin eri suuntiin vievät sisääntulokaistat. Tätä kautta pääsee siis uimahalliin, liikuntatiloihin sekä kahvioon, mutta käytävien kautta myös muualle taloon.

Uimahalliin kuljetaan 1,5 vuoden päästä Pohjoistullikadun suunnasta sisäporttien kautta. Miesten ja naisten pukuhuoneet ovat saman käytävän varrella. Pukuhuoneisiin tulee myös tilavat sauna- ja wc-tilat.

– Pukuhuonetiloissa on jo kaakelointi pitkällä, mutta esimerkiksi naisten pukuhuoneen lattiakaakeleiden saumaus puuttuu vielä, koska sauma tehdään epoksiseoksella ja sen saaminen kesti pidempään kuin kuvittelimme, Leivo kertoo.

Uimahallin altaiden vedenkestävyyttä testataan parhaillaan allas kerrallaan. Tässä altaassa vesi on seissyt jo useamman viikon ja allas on peitetty muovikalvolla, ettei vesi pääse haihtumaan huoneilmaan.

Uimahallin monitoimialtaan vesieristystyöt ovat käynnissä. Altaiden vedenpitävyys testataan allas kerrallaan ennen kuin laatoitustyöt aloitetaan. Hyppyallas on täytetty vedellä ja pinta on peitetty muovilla, ettei vesi haihdu huoneilmaan.

– Altaat siis lasketaan yksi kerrallaan täyteen vettä ja tarkkailemme useamman viikon ajan sitä, tuleeko vesi läpi mistään. Hyppyallas on todettu vedenkestäväksi, joten seuraavaksi sieltä siirretään vesi opetusaltaaseen, Leivo kertoo.

Uima-altaiden laatoitustyöt käynnistyvät pian ja ne valmistuvat helmikuussa. Koko rakennuksen lattiapintojen viimeistelyjä aletaan tehdä vähitellen.

– Keväällä työt ovat edenneet jo niin pitkälle, että rakennusta aletaan kalustaa, Leivo lisää.

Uimahallin vierestä on kulku monitoimihalliin ja juoksualuetta pitkin kävelijä päätyy kuntoiluvälinevaraston, nyrkkeilykehän ja budosalin tiloihin.

– Budosaliin asennetaan tietenkin vielä tatami ja väliverho, Leivo selittää kävellessään.

Saman jäähallin puoleisen reunan käytävää pitkin pääsee seuraavaksi musiikkitiloihin, joita Leivo kuvailee hankkeen vaativimmiksi tiloiksi.

– Seinissä on päällekkäin parhaimmillaan neljä kipsilevyä, jotta akustiikka olisi mahdollisimman hyvä ja äänen kulku tiloista toisiin saadaan pysäytettyä, hän selventää.

Päiväkodin ulkoseinässä on jo valmista rapattua pintaa.

Päiväkodin tulevat tilat näyttävät tulvivan valoa ja lasten kuraeteinen on muotoutumassa. Päiväkodin pihan reunaan on jo valmistunut sadevesien viivytysaltaat ja pihan reunassa näkyy pihaleluja varten tulevia ulkovarastoja.

– Kunhan saamme koko tämän Viikaistenkadun puoleisen pään pihan tyhjäksi, niin voimme alkaa tehdä pihatöitä. Niiden aika on ensi keväänä, Leivo kertoo.

Viikaistenmäelle on tämän kesän aikana porattu kilometreittäin maalämpökaivoja. Poraustyöt ovat valmistuneet ja rakennusta aletaan lämmittää maalämmöllä vielä tämän vuoden aikana.

– Komponenttipula hieman hidasti maalämmön käyttöönottoa, mutta joka tapauksessa on hyvä, ettemme ole tulevana talvena niin säiden armoilla kuin viime vuonna. Viime vuosi ei ollut säiden kannalta helppo, mutta saamme rakennuksen tulevaan talveen mennessä täysin suljettua ja voimme keskittyä sisätöiden tekemiseen, Leivo summaa.

– Joka tapauksessa toivomme leutoa talvea, ettei energiakustannuksia tulisi niin paljon, hän lisää.

Leivo ohjaa takaisin kaupunkiverstaan oville ja näyttää ulkona, kuinka rakennuksen julkisivu on tehty useamman sävyisistä tiilistä.

– Tiilet ovat värieroista huolimatta kaikki laadultaan samanlaisia, joten on suorastaan ympäristöteko, että käytämme tehtaan ylijäämätiiliä. Muuten ne pitäisi hävittää, Leivo toteaa.

Rakennuksen ulkopinta rapataan useammalla kerroksella vaaleaksi ja osaan rakennuksen ulkopinnasta tulee puuverhoilu. Esimerkiksi päiväkodin Viikaistenkadun puolen seinässä on jo valmis rapattu pinta ja räystäs- ja pellitystyöt on aloitettu.

– Rappauksen kanssa ei ole kiire, joten teemme sitä säiden ehdolla. Mieluummin teemme sitä hyvällä säällä, ettei käy niin, että huonosti tehty rappaus putoaa pois.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän