Yhtä aikaa lomalla

0

Varsinais-Suomen kunnissa on tällä viikolla koululaisten syysloma. Ainakin pienten koululaisten vanhemmat yrittävät järjestää vapaata aina lasten lomien ajaksi. Kun vanhemmilla on vuosilomaa 5–7 viikkoa ja koululaisilla noin 14 viikkoa, vanhempien lomat eivät riitä kaikiksi koululaisten lomakausiksi. Niinpä avuksi pitää pyytää sukulaisia tai tuttavia.

Koululaisten lomat näkyvät myös työpaikoilla. Lomista sopiminen on hankalaa, kun kaikki perheelliset haluaisivat lomailla yhtä aikaa. Sekään ei ole reilua, jos työpaikoilla huomioidaan perheellisten lomatoiveet ja lapsettomat joutuvat aina joustamaan. Painetta syntyy siitäkin, kun moni on poissa töistä yhtä aikaa. Onneksi Satakunnassa syysloma on nyt eri aikaan kuin meillä täällä. Se helpottaa lomajärjestelyitä sentään joissain työyhteisöissä.

Koulujen lomaviikkojen yhtäaikaisuudesta on muutakin haittaa. Tällä viikolla koululaiset ovat syyslomalla Varsinais-Suomen lisäksi myös pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla.

Kun näin iso osa suomalaisista on lomalla yhtä aikaa, se tietää merkittävää matkailusesonkia ja sen mukaisia hintoja. Kun nelihenkinen perhe pääsi esimerkiksi Lontooseen viime viikolla alle tuhannella eurolla, tällä viikolla nelihenkisen perheen lennot Finnairilla maksavat lähes 2000 euroa (TS 16.10.). Käytännössä tämä tarkoittaa, että pienituloisella perheellä ei ole varaa matkustaa, tai matka pitää ajoittaa koulun loma-ajan ulkopuolelle.

Koululaisten lomaviikot olisivat monessa mielessä helpompia perheille ja työpaikoille, jos ne olisivat eri kunnissa eri aikaan. Lisäksi perheitä auttaisi, jos kouluilla järjestettäisiin ainakin 1.–2.-luokkalaisille loma-aikoina kerhotoimintaa.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän