Yhtään sakkoa ei annettu kesän ajokieltokokeilusta

0
L-luokan ajoneuvojen ajokielto oli kokeilussa keskustan ruutukaava-alueella heinäkuusta syyskuun loppuun.

Kesän ajan ollut L-luokan ajoneuvojen ajokieltokokeilu keskustan ruutukaava-alueella rauhoitti palautteiden perusteella alueen liikennettä. Kokeilun jälkeen kaupunki keräsi eri tahojen, kuten poliisin sekä keskustan yrittäjien, näkemyksiä kokeilun vaikutuksista.

Poliisin mukaan yhtään maksullista seuraamusta ei kokeilussa käytettyjen liikennemerkkien perusteella annettu, mutta joitakin huomautuksia annettiin. Haasteita poliisin näkövinkkelistä asiaan toi liikennemerkeissä ollut tontille ajon salliva lisäkilpi, joka antoi paljon tulkinnan varaa tilanteisiin.

Tästä syystä mahdollisuudet sakottaa kokeilussa asetettujen kieltomerkkien perusteella olivat lähes mahdottomat.

– Käytännössä tieliikennelain 54 pykälä jo itsessään kieltää tarpeettoman ja häiritsevän ajamisen kaikilla ajoneuvoilla, poliisi muistuttaa lausunnossaan.

Ilmoituksia häiritsevästä ajosta keskusta-alueella ei myöskään ilmaantunut kaupungille, kun esimerkiksi vuoden 2022 kesällä ilmoituksia tuli runsaasti. Sen sijaan ilmoituksia häiritsevästä liikennekäyttäytymisestä tuli muualta kaupungista.

– Kokeiluaikana uusiksi häiriökohteiksi muodostui Vakka-Suomenkadun S-Marketin edusta, Santtion veneranta, Itäiseltä Viertotieltä Hakametsään johtava kevyen liikenteen väylä, Hakametsän koulun ympäristö sekä Suukari, poliisi kertoo.

Ajokieltokokeilusta kerättiin kokemuksia keskustan yrittäjiltä, joista 19 vastasi kyselyyn. Pääosissa vastauksissa sävy oli neutraali, sillä kyseisten yrittäjien mielestä kiellolla ei ollut vaikutusta yrityksen toimintaan.

Viisi vastaajaa korostivat ajokiellon tuoneen erityisesti kaupungille maine- ja imagohaittaa alueellisesti. Muun muassa nuorten kuulemisen tarpeellisuutta korostettiin. Yhden yrittäjän nuorille asiakkaille ajokielto oli aiheuttanut jonkin verran haittaa.

Vastauksista kolme korostivat kokeilun olleen heidän näkökulmasta onnistunut eli kokoontumisajot päättyivät ja melutasot pienenivät. Kaksi yrittäjää kommentoi kokeilua pienillä huomioilla, jotka puolsivat rajoituksia.

Kiellon tarkoituksena oli rajoittaa häiritsevää ja tarpeetonta ajelua keskusta-alueella öiseen aikaan, joka määriteltiin kokeilussa kello 22–06 väliseksi ajaksi. Kielto oli voimassa heinäkuusta syyskuun loppuun.

Kaupunki haluaa pyrkiä avoimeen keskusteluyhteyteen kaikkien osapuolien kanssa, kun ajokiellon jatkosta tullaan myöhemmin päättämään. Myös nuorilta tullut palaute on painottanut keskustelun tärkeyttä.

– Pyrimme järjestämään heti alkuvuodesta keskustelu- ja purkutilaisuuden, johon kutsutaan eri tahojen edustajia kuten poliisi, nuorisovaltuusto ja nuoria, keskusta-alueen yrittäjiä, taloyhtiöiden ja puutaloasukkaiden edustusta sekä päättäjiä ja viranhaltijoita, summaa kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén.

Palautteiden ja keskusteluiden jälkeen kaupunginhallitus tekee ensi keväänä päätöksen jatkotoimista mahdollisten rajoitusten suhteen. Poliisin mukaan kokeilu ei aiheuttanut suurta haittaa ja heidän mielestä kokeilua voisi jatkaa myös ensi vuonna kesä- ja elokuussa kello 23–06 välisenä aikana.

– Kieltoja noudatettiin hyvin ja liikennemerkeillä oli toivottu vaikutus, poliisi toteaa lausunnossa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän