Ammattikoulu valmistaa elämään

0

Kun keväällä piti valita mihin lähteä opiskelemaan peruskoulun jälkeen, niin valitsin Novidan lähihoitaja-alan. Minulla oli ollut monta vuotta suunnitelmissa lukio, mutta marraskuussa 2022 tajusin, että haluan opiskella lähihoitajaksi.

Haluan opiskella lähihoitajaksi, koska haluaisin päästä tulevaisuudessa auttamaan ja tukemaan erilaisia ihmisiä. Suomessa on tällä hetkellä kova hoitajapula, joka nostaa tahtoani, että haluan työskennellä sote-alalla.

Moni ihmetteli, miksen hakenut ensisijaisesti lukioon, koska minulla oli yläasteella yli kahdeksan keskiarvo lukuaineissa. En ole niitä ihmisiä, jotka pänttäävät päiviä yhteen kokeeseen. Myöskään minulla ei olisi aikaa iltaisin käyttää tunteja koulutehtävien tekoon. Peruskoulun numerot eivät kerro, mitä pystyy tai ei pysty opiskelemaan.

Voin nyt yli kahden ja puolen kuukauden kokemuksella sanoa, että en ole katunut yhtään, että hain ammattikouluun. Olen ymmärtänyt, että kirjasta lukeminen ei ole minulle oikea tapa oppia. Opin paremmin käytännön tehtävistä. Olen saanut kokeilla, miltä tuntuu olla liinanostimessa tai olla nostamassa sillä toista ihmistä.

Saamme koulusta aikuisilta hyvin tukea. Meillä on monilla aloilla oma ammatillinen ohjaaja, joka tarvittaessa auttaa tehtävien teossa. Koulussamme työskentelee kaksi mielenterveys- ja yhteisöllisyysosaajaa, jotka auttavat mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Osaajat kiertelevät koulun tiloissa, ja heillä on aina aikaa keskustella murheista ja ajatuksista. Heidän näkemisestä tulee aina hymy huulille.

Ammattikoulussa on eri lähtökohdista tulevia opiskelijoita. On niitä, jotka ovat tienneet oman alansa jo kauan. Sitten löytyy niitä, jotka haluavat aikuisiällä opiskella itselleen uuden ammatin. Löytyy myös niitä, jotka käyvät tuvaa eli tutkintoa valmentavaa koulutusta. Lisäksi Novidassa maahanmuuttajataustaiset saavat opiskella suomen kieltä.

Ammattikoulussa voit edetä ihan omaan tahtiin opinnoissa. Olen saanut käydä matematiikkaa itsenäisesti, koska etenen siinä nopeammin kuin muu luokka. Meiltä löytyy myös opiskelijoita, jotka opiskelevat oppisopimuksella eli käyvät palkkatöissä opintojen ohessa. Voin jostain työssäoppipaikasta luultavasti löytää itselleni tulevan työpaikan.

Odotan jo innolla ensimmäistä työssäoppia. Pääsen käyttämään opittua tietoa työpaikalla konkreettisesti. Kuudessa viikossa opin työn kautta, millaista on tehdä töitä lasten kanssa. Olemme opiskelleet, mitä eri-ikäinen lapsi osaa, joten on hienoa nähdä käytännössä, miten lapset kasvavat ja kehittyvät pienessä ajassa.

Minulla on ammattikoulun jälkeen mahdollisuus opiskella korkeakouluissa. Voin päästä ammattikorkeakouluun opiskelemaan päättötodistuksen kautta eikä yliopistoon pääsemiseenkään ole minulle mitään estettä. Mottoni on, että korkeakouluihin voi mennä pääsykokeiden kautta. Ammattikoulu antaa yhtä hyvät eväät tulevaisuudelle kuin lukio.

Maisa Kari

opiskelija

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän