Asiantuntija kodin akkupaloista: Nämä ovat kuumia ja räyhäkkäitä

0
Hydraulic Press Chanel näyttää miten akku räjähtää puristemassa tuleen. Näin voi käydä jos lajittelet elektroniikkajätteesi väärin ja akku päätyy tavallisen jäteuaton kyytiin.

Suomessa myydyistä paristoista ja akuista vain puolet päätyy kierrätykseen, vaikka Paristokierrätyksen tutkimuksessa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoi kierrättävänsä paristot ja akut. Osasta paristoista ja akuista on tullut siis “näkymättömiä”, sellaisia mitä emme huomaa esimerkiksi laitteen sisällä. Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut ovat iso tulipalopariski.

– Kodeissa on pitkälti noin toistakymmentä ladattavaa akkua, kännykästä moottorisahaan. Näiden lisäksi kodeissa on paljon paristoja: lelujen sisällä, kaukosäätimissä ja muissa laitteissa sekä kaikki kotona lojuvat käytöstä poistetut vanhat paristot. Yhdestä kodista löytyy helposti yhteensä keskimäärin sata akkua ja paristoa, Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö laskee.

Kotona löytyvistä paristoista ja akuista Tukesin Lepistön mukaan vaarallisimpia ovat erityisesti neliskanttiset yhdeksän voltin (9V) paristot sekä pyöreät nappiparistot.

– Palovaroittimissa käytetyissä paristoissa on kapasiteettia sähkön puolesta ja navat sen verran lähekkäin, että ne menevät helposti oikosulkuun ja tuottavat lämpöä, joka voi sytyttää tulipalon. Samoin pyöreät nappiparistot, joita on esimerkiksi auton avaimissa, ja joissa plus- ja miinusnavat ovat lähellä toisiaan, menevät paristojen keräilypisteessä oikosulkuun ja tuottavat lämpöä, joka sitten sytyttää tulipaloja, Lepistö kertoo.

Säilyttämisen kannalta litiumioniakut ovat ongelmallisia. Litiumioniakkuja käytetään mm. mobiililaitteissa, sähkökäyttöisissä työkaluissa ja sähköpolkupyörissä.

– Litiumioniakuissa tapahtuu kemiallinen reaktio niiden vahingoittuessa, jolloin ne tuottavat itse itsessään syttymiseen tarvittavan lämpötilan ja hapen, mikä on palamiseen välttämätöntä. Jos litiumioniakku alkaa palamaan niin siinä ei muu auta kuin ulos asunnosta ja soitto hätänumeroon. Nämä palot ovat kuumia ja räyhäkkäitä, Lepistö varoittaa.

Vaaratilanteita aiheutuu erityisesti silloin, jos litiumioniakut on lajiteltu väärin tai paristojen ja akkujen napoja ei ole teipattu.

Elektroniset lelut, sähkösavukkeet, vilkkuvilla jouluvaloilla koristellut paidat, sähköhammasharjat, kuulokkeet ja kotitalouksien lääketieteelliset laitteet ovat laitteita, jotka helposti jäävät tunnistamatta elektroniikkajätteeksi. Koska monet niistä, kuten lelut, sähköhammasharjat ja sähkösavukkeet toimivat akuilla, on niiden joutuminen väärän jätteen sekaan merkittävä tulipaloriski.

Väärään jäteastiaan joutuessaan laitteen sisältämä akku voi muuttua “zombiakuksi” ja syttyä palamaan räjähdysmäisesti esimerkiksi jätteenkeräysautossa tai käsittelylaitoksella puristuksen seurauksena.

Näin kierrätät akut ja paristot turvallisesti:

Kokoa kaappiin unohtuneet käytetyt paristot yhteen ja poista akut kierrätykseen menevistä laitteista. Jos et saa akkua irti, voit palauttaa sen laitteen mukana.

Älä ota pitkään käyttämättömänä ollutta litiumioniakkua varomattomasti uudelleen käyttöön, sillä se voi ladatessa muuttua zombiksi.

Peitä käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen virtanavat teipillä. Akuissa ja paristoissa on aina jäljellä hieman sähkövarausta, joka voi purkautua oikosulkuna, jos virtanavat osuvat metalliin tai toisiinsa. Oikosulku on helppo ehkäistä suojaamalla virtanavat teipillä.

Palauta pienet laitteet, sekä kannattavat paristot ja akut ilmaiseksi lähimpään keräyspisteeseen, eli lähimpään paristoja ja akkuja myyvään kauppaan. Kaikissa kaupoissa ei kuitenkaan oteta vastaan isoja litiumioniakkuja, joita käytetään esimerkiksi sähköpyörissä. Niiden, sekä kaiken kokoisten sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteet löydät kierratys.info-hakupalvelusta.

Akkujen ja paristojen palauttaminen niille tarkoitettuun keräyspisteeseen virtanavat teipattuna ehkäisee tehokkaasti zombiakut. Kierrättämällä varmistetaan myös, että akkujen ja paristojen sisältämät raaka-aineet voidaan palauttaa uudelleen käyttöön.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän