Autotehtaalla olisi mahdollista tehdä muutakin kuin autoja

0
Valmet Automotiven toimitusjohtajaksi valittu Pasi Rannus jatkaa myös autojen sopimusvalmistuksen liiketoimintayksikön johtajana.

Valmet Automotiven hallitus on laatinut yhtiölle uudenlaisen strategian. Osana muutosta myös yhtiön toimitusjohtaja vaihtui. Vuodesta 2018 yhtiötä luotsannut Olaf Bongwald sai lähteä ja uudeksi toimitusjohtajaksi nostettiin yhtiön autojen sopimusvalmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus.

– Pasi Rannus on tehnyt erinomaista työtä sopimusvalmistusliiketoimintalinjan johdossa ja hänen valintansa myös yhtiön toimitusjohtajaksi oli luonnollinen päätös, kertoi Valmet Automotiven hallituksen puheenjohtaja Jarkko Sairanen.

Uudessa strategiassa Valmet Automotivella lähdetään vahvistamaan yhtiön jokaisen kolmen liiketoimintalinjan itsenäistä roolia.

– Itsenäisemmät liiketoimintalinjat voivat etsiä ratkaisuja toimintaansa sekä kehittää tarjontaansa selkeämmin omista lähtökohdistaan sekä asiakkaiden tarpeista käsin. Tavoitteena on lisätä toimintojen tehokkuutta ja ketteryyttä, jotta liiketoimintayksiköt voisivat parhaalla mahdollisella tavalla vastata liiketoimintaympäristön haasteisiin ja mahdollisuuksiin, selvensi Sairanen.

Taustalla on se tosiseikka, että kaikkien ennusteiden mukaan perinteinen henkilöautojen valmistus ei Euroopassa enää palaa koronapandemiaa edeltäviin lukuihin.

– Euroopassa on autotuotannon osalta ylikapasiteettia. Lisäksi kiinalaiset valtaavat markkinoita kiihtyvään tahtiin, Sairanen kiteytti.

Valmet Automotiven kolme liiketoimintalinjaa ovat ajoneuvojen valmistuspalvelut Uudessakaupungissa, sähköisten ajoneuvojen akkujärjestelmien suunnittelu-, testaus- ja valmistuspalvelut Uudessakaupungissa, Salossa ja Saksassa sekä katto- ja kinematiikkaliiketoiminta Puolassa.

– Lähdemme nyt selvittämään, olisiko Uudenkaupungin autotehtaalle löydettävissä uusia asiakkuuksia perinteisen autoteollisuuden ulkopuolelta, paljasti hallituksen puheenjohtaja Sairanen.

Autojen valmistus ei Uudessakaupungissa ole kuitenkaan loppumassa.

– Olemme tehneet Uudessakaupungissa autoja vuodesta 1969 lähtien. Autotuotanto tulee Uudessakaupungissa jatkumaan, mutta valmistusmäärät tuskin enää nousevat huippuvuosien tasolle. Näin tehdasalueella olisi tilaa valmistaa jotain muutakin, selvitti tuore toimitusjohtaja Pasi Rannus

Uudenkaupungin autotehtaalla on tilaa katon alla noin 20 hehtaaria ja omaa, rakentamatonta tonttia parisataa hehtaaria. Sekä Sairanen ja Rannus korostivat myös autotehtaan henkilöstön laajaa osaamista. Auto on vaativa valmistettava ja työnosaajat osaavat paljon muutakin.

– Kartoitustyö on vasta alussa, joten meillä ei vielä ole selvää kuvaa siitä, mitä Uudessakaupungissa olisi mahdollista valmistaa autojen rinnalla. En kuitenkaan usko, että lähdemme tekemään suoraan kuluttajille suunnattuja tuotteita, toimitusjohtaja Rannus arveli.

Valmet Automotiven akkuliiketoiminta on jo kasvanut liikevaihdoltaan yhtä suureksi kuin autojen sopimusvalmistus, ja tulee ensi vuonna olemaan selvästi tätä suurempi.

– Akkuliiketoiminnoissa lähdettiin liikkeelle niiden valmistamisesta, mutta nyt meillä on tarjota asiakkaalle koko paketti aina tuotteen suunnittelusta ja testauksesta valmistuksen. Lisäksi olemme kehittäneet omia akkutuotteita ja löytäneet uusia asiakkaita perinteisen henkilöautoteollisuuden ulkopuolelta. Akkuliiketoiminnassa onkin jo olemassa hyvät edellytykset liikevaihdon kasvulle ja toiminnan laajentumiselle eli tämä ihmetarina jatkuu, muistutti Jarkko Sairanen.

Myös avoautojen kattojärjestelmien rinnalle on Valmet Automotiven Puolan tehtaalle löydetty uutta työtä ja asiakkuuksia mm. autojen aktiivisesti liikkuvista korinosista ja sähköautojen latausluukkujärjestelmistä.

Valmet Automotiven tuore toimitusjohtaja Pasi Rannus aloitti työuransa yhtiössä 25 vuotta sitten.

– Tulin maalaamon vuorotyönjohtajaksi keväällä 1998. Minä, niin kuin monet muutkin, tulin vain katsomaan minkälaista työ autotehtaalla on. Hyvin nopeasti tämän maailman lumo imaisi kuitenkin mukaansa, muisteli Pasi Rannus.

Rannuksella on tekniikan tutkinto ja MBA Turun yliopistosta. Uransa aikana hän on työskennellyt Valmet Automotiven komennuksilla sekä Saksassa että Yhdysvalloissa. Autojen sopimusvalmistuksen liiketoimintalinjaa Pasi Rannus on johtanut vuodesta 2018. Yhtiössä hänet tunnetaan helposti lähestyttävänä ja käytännönläheisenä johtajana.

– Luonnollisesti haluan kiittää yhtiöltä saamastani luottamuksesta. On suuri kunnia päästä johtamaan tätä yhtiötä. Minulla on luja luottamus yritykseen ja erityisesti sen työntekijöihin ja heidän vahvaan osaamiseen sekä ylpeyteen omasta työstään, painotti Rannus.

Vaikka tilanne autoteollisuudessa ja koko toimintaympäristössä on haastava, uskoo Pasi Rannus vahvasti yhtiön tulevaisuuteen.

– Haaste on annettu ja otettu vastaan. Valmet Automotivella on valtavasti osaamista ja potentiaalia. Olemme vuosien varrella saavuttaneet vaativien asiakkaidemme luottamuksen ja meidät tunnetaan alalla vahvana toimijana, muistutti Rannus.

Hän on kolmen lapsen isä ja ehdottomasti jalkapallomiehiä.

– Jalkapallo on minun henkireikäni ja se on myös ollut hyvää nuorisotyötä, hymyili Rannus.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän