”Kutsuliikenne on tarkoitettu kaikenikäisille” – Liikennöitsijä rohkaisee varaamaan kyydin vaikka neuvolaan

0
Vuki-kutsuliikennettä on käytetty eniten terveyskeskuskäynteihin ja muuhun asiointiliikenteeseen.

Viime vuonna pilottina toiminut Ukikyyti sai Uudessakaupungissa suuren suosion. Kun kokeiluliikenne lakkautettiin, moni jäi sitä kaipaamaan. Pari viikkoa sitten Uudessakaupungissa aloitti uusi Vuki-kutsuliikenne, joka toimii arkisin kello 8.15:n ja 14:n välillä.

– Sanoisin niin, että vielä kyytiin mahtuu. Jos miettii, mihin aikaan voi varata ajan lääkärille, että varmasti saa kyydin, niin sanoisin, että lääkärin varauskalenteri on varmasti piukempi kuin meidän, toimitusjohtaja Jari Paasikivi LS-Liikennelinjat Oy:sta kuvailee. Ajoja on ollut vielä alle 10 päivässä, kun liikennöitsijä voisi hoitaa 20–30 tilausta joka päivä.

Yhtiö hoitaa kutsuliikennettä samalla kalustolla, millä ajetaan aamun ja iltapäivän runkoreittejä.

Ikäihmiset ovat ottaneet uuden palvelun hyvin käyttöön. Eniten kyytejä on tilattu terveyskeskukseen ja sairaalaan, jonkin verran on ollut myös asiointiliikennettä keskustaan.

Kaikkia ikäryhmiä Vuki-kutsuliikenne ei ole vielä saavuttanut.

– Kun kutsuliikennettä ei ole ilta-aikoina, se leikkaa harrastekyydit pois. Palveluaika tekee sen, että matkustajat painottuvat ikäihmisiin, Paasikivi pohtii.

Tilanteeseen saattaa vaikuttaa sekin, että kutsuliikenne on vielä puhelinvarauksen päässä. Verkkovaraus on tulossa, mutta se ei ole vielä käytössä. Ukikyydin käyttäjistä puolet varasi matkan sovelluksesta. Tosin myös Ukikyydin käyttö painottui päiväaikaan.

Paasikivi huomauttaa, että kaikki liikenteeseen tehtävät muutokset ottavat aina aikansa. Uudessakaupungissa on uutta kutsuliikennettä ollut vasta pari viikkoa.

– Samoin tämä meni Raumalla, kun siellä tehtiin linjastomuutoksia. Ihmisiltä kestää oppia uudet palvelut ja täten käyttäjämäärät lähtevät usein varovaisesti liikkeelle.

Paasikivi rohkaisee kuitenkin kaikenikäisiä käyttämään kutsuliikennettä.

– Voihan kutsuliikennettä käyttää lasten kanssa vaikkapa neuvolakäyntiin. Myös perhepäivähoitajat voivat kulkea kutsuliikenteellä.

Autoon mahtuu taitettavat rattaat tai rollaattori.

Kutsuliikennettä ajetaan Uudessakaupungissa kahdella 16-paikkaisella pikkubussilla. Tavoitteena on yhdistellä kyytejä niin, että autossa olisi muutama asiakas kerralla.

Paasikivi korostaa, että matka-ajat jäävät kuitenkin lyhyiksi, kun toiminta-alueena on keskusta.

Vuki-kutsuliikenne poimii matkustajat ns. korttelipysäkeiltä. Varsinaisia pysäkkitolppia ei ole, vaan pysäkit voi katsoa ennakkoon kaupungin verkkosivulta. Paasikivi sanoo, että pysäkkinumeroa ei tarvitse osata sanoa varatessaan kutsukyytiä.

– Riittää kun osaa kertoa mistä mihin on menossa. Meidän asiakasneuvonta kyllä sitten kertoo, miltä pysäkiltä voi nousta kyytiin.

Toistaiseksi kyydin voi varata vain puhelimitse. Kutsuliikenteelle on tulossa myös verkkovarausjärjestelmä, mutta sen testaus on vielä kesken. Järjestelmä otetaan käyttöön lähiaikoina.

Kutsuliikennettä järjestetään koulupäivinä, eli esimerkiksi pyhäinpäivänä Vukilla ei päässyt hautausmaalle. Tätä on harmiteltu lehtemme yleisönosastolla.

Paasikivi kertoo, että tästä myös liikennöitsijä on saanut palautetta.

– Meidän puolesta voitaisiin ajaa muinakin päivinä, mutta se on tietenkin kaupungin asia, voidaanko liikennöintiä lisätä.

Nykysopimuksen mukaan kutsuliikennettä ei järjestetä joulun välipäivinä, koululaisten hiihtolomaviikolla eikä kesällä.

Näin kutsuliikenne toimii

Kutsukyyti varataan viimeistään edeltävänä päivänä numerosta 02 274 0324.

Kyyti maksetaan autossa. Aikuiselta taksa on 3 euroa. Myös joukkoliikenteen matkakorteilla voi maksaa matkansa ja muutenkin käytössä on normaalit joukkoliikenteen taksat, kuten lapsialennus.

Autoon noustaan ns. korttelipysäkiltä. Korttelipysäkeillä ei ole pysäkkitolppia, vaan niiden paikan voi katsoa kaupungin verkkosivulta tai sitä asiakaspalvelu neuvoo pysäkkipaikan. Pysäkkejä on määritettynä jo noin 100 ja verkostoa täydennetään palautteen mukaan.

Kutsuliikennettä on keskustan taajama-alueella sekä läheisillä asuinalueilla.

 

Runkoreittejä ja aikatauluja muutettu

Uudenkaupungin uudistettu joukkoliikenne alkoi 10. elokuuta. Jo ensimmäisinä päivinä tehtiin useita aikataulumuutoksia ja myöhemmin on tehty myös reittimuutoksia.

– Nyt on saatu aikataulut ja reitit paremmin kohdilleen. Aika monta muutosta on tehty matkan varrella, jotta bussiliikenne palvelee paremmin koululaisia, toimitusjohtaja Jari Paasikivi LS-Liikennelinjat Oy:sta kertoo.

Paasikiven mukaan ainakaan enää ei ole tullut palautetta runkoreiteistä. Hän arvelee, että tähän vaikuttaa kaksikin asiaa. Runkoreitit ja aikataulut vastaavat nyt paremmin tarpeita.

– Lisäksi käyttäjät ovat oppineet uudet reitit, pysäkit ja aikataulut. Olihan linjastomuutokset merkittäviä suhteessa aiempaan.

Uudenkaupungin kaupunki ja Ely-keskus alkoivat jo vuosi sitten suunnitella Uudenkaupungin joukkoliikenteeseen runkoreittejä, jotka palvelisivat niin koululaisia, työmatkalaisia kuin muitakin joukkoliikenteen käyttäjiä. Tavoitteena oli siis kuljettaa samoilla kyydeillä mahdollisimman iso joukko matkustajia. Uudenkaupungin sisäinen liikenne kilpailutettiin ja kilpailutuksen voitti LS-Liikennelinjat Oy.

Bussimatkan hinta yhteen suuntaan on aikuiselta kolme euroa, lapset matkustavat puoleen hintaan ja alle 7-vuotiaat aikuisen seurassa maksutta. Taksat ovat kutsuliikenteessä samat.

Runkobusseilla pääsee Lokalahdelta, Pyhämaasta, Lepäisiltä ja Kalannista keskustaan sekä toiseen suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän