Tänä syksynä hallibongaus eteni sentään yhden pykälän verran, kun korjasin melko nolon epäkohdan. En nimittäin ollut koskaan käynyt Helsingin jäähallissa eli Nordenskiöldinkadun pyhätössä.
Lokakuisena keskiviikkoiltana Helsingissä satoi märkää lunta ja vastassa oli sarjajumbo SaiPa. Odotin silti paljon maaleja ja hyvää tunnelmaa, mutta näin vain yhden maalin ja senkin jatkoajalla rangaistuslaukauksesta. Tunnelma oli kuitenkin kohtuullisen hyvä, vaikka punaisiin pukeutunut kotiyleisökin turhautui omiensa saamattomuudesta.
Helsingin IFK:n halli on täyttynyt ihailtavan hyvin tämän kauden otteluissa, vaikka suuni loksahti auki nähdessäni lippujen hinnat. Jopa yläkatsomon paikoista sai pulittaa enemmän kuin monen muun hallin parhaista paikoista.
Halpoja tikettejäkin toki löytyy, jos yläkatsomon nurkka tai toisaalta aivan alimmat paikat jään tasolla kelpaavat. Halusin kuitenkin edes kohtalaisen hyvän paikan ja sellaisen löysinkin, vaikka ihan koko kenttää en nähnyt.
Turun Sanomat julkaisi viime viikolla vertailupalvelu Zmartan tutkimuksen perusteella jutun, että kalleimmat otteluliput liigassa ovat Turun Palloseuralla, kun vertaillaan halvimpia aikuisten lippuja.
Turussa lähes samalla hinnalla pääsee kuitenkin melko hyvälle paikalle yläkatsomoon, kun Helsingissä joutuu tyytymään alariveihin, joista näkyvyys on heikko ja pleksi vääristää näkymää.
Ja jo tällä viikolla kaksi turkulaisseuran tukijaa ilmoittivat yhdessä seuran kanssa, että jatkossa yläpäätykatsomoihin pääsee aiempaa halvemmalla.
Kaverini on vuosia ihmetellyt, miksei peleihin voisi päästää halvemmalla toiseen tai kolmanteen erään. Ihan hyvä ajatus, mutta alkaisiko silloin osa katsojista taktikoida ja saapua paikalle vasta ratkaisuhetkiksi. Turussa tosin on melko ankeaa odotella ensimmäinen erä hallin parkkipaikalla.
Saksassa ajatusta on viety pidemmälle, sillä yhteistyökumppaneiden avustuksella jalkapallon 2. Bundesligassa pelaava Fortuna Düsseldorf päästää tällä kaudella kolmeen otteluun katsojat ilmaiseksi.
Düsseldorfin areenalla mahtuu peräti 52 000 katsojaa, vaikka peleissä käy normaalisti vain noin puolet siitä. Urheilulehden artikkelin mukaan stadion on alun perin rakennettu vuoden 2006 MM-kisojen tarpeisiin, eikä toiseksi korkein sarjataso riitä kaupungissa täyttämään penkkirivejä. Varsinkin, kun lähiseudulta löytyy useampia pääsarjassa pelaavia joukkueita.
Sponsorit saavat hyvää näkyvyyttä ja ihmiset, joilla ei muuten olisi varaa lippuihin, pääsevät nauttimaan tunnelmasta. Tässä mallissa lasketaan, että kun lipun saa ilmaiseksi, fani on valmis kuluttamaan rahaa stadionilla enemmän.
Ihan noin vain lippuja ei saa, vaan pitää ensin rekisteröityä sivustolle, jonka kautta lippuja arvotaan. Ilmiö on synnyttänyt mustan pörssin markkinat, jossa ilmaislippuja myydään eteenpäin, mutta tähän seura aikoo puuttua yhdessä poliisin kanssa.
Tulevaisuudessa düsseldorfilaisseura haaveilee jopa kaikkien kotiotteluiden maksuttomuudesta, sillä jo nyt seuran saama julkisuus on ollut ennennäkemätöntä. Se vaatisi kuitenkin useampien yhteistyökumppaneiden lähtemistä mukaan.
Pienemmässä mittakaavassa ilmaislippujen jakaminen ei tietenkään ole uutta. Korihaiden otteluihinkin on ollut jaossa eri yritysten kautta lippuja, mutta sentään koko katsomoa ei ole yritetty täyttää. Niin tärkeitä lipputulot seuralle ovat.
Ottelutapahtumien yleisömäärät ovat kuitenkin tärkeitä mittareita monille tukijoille. Mitä suurempia keskiarvoja seura voi ilmoittaa, sitä todennäköisempää on, että firmat haluavat nimensä näkyviin otteluissa.
Suomessa seuran juniorit pääsevät usein halvemmalla tai jopa ilmaiseksi edustusjoukkueen otteluihin, mutta muillekin nuorille olisi tärkeää edes joskus päästä näkemään kannattamansa seuran otteluita paikan päällä. Eri asia tosin on, onko parin, kolmen tunnin ottelutapahtuma aivan liian pitkä aika nykynuorelle keskittyä yhteen asiaan.
Risto-Matti Kärki
tuottaja