”Ilman tapahtumia väki ei liikkuisi näin”–Ugin keskustassa on tänä vuonna lähes 30 tapahtumaa

0
Marika Nyyssönen ja Teija Isotupa valmistautuvat jo joulunavaukseen, joka pidetään sunnuntaina 26.11.

Ulpukan kauppias Marika Nyyssönen hymyilee tyytyväisenä. Takana on onnistunut Hehku-viikonloppu ja edessä joulunavaus.

– Ilman tapahtumia keskusta olisi vaisu. Ihmiset eivät liikkuisi näin, Nyyssönen sanoo kokemuksen painavalla äänellä. Ulpukka on toiminut vuodesta 2007 lähtien Uudenkaupungin keskustassa ja viimeiset kymmenkunta vuotta Alisellakadulla.

– Tapahtumat elävöittävät keskustaa ja tuovat asiakkaita myös kivijalkaliikkeille.

Tapahtumat eivät ole itsestäänselvyys, sen Nyyssönen tietää hyvin. Jokaisen tapahtuman järjestäminen on aina iso urakka.

– Joka vuosi viranomaisilta tulee uusia vaatimuksia. Esimerkiksi Illallinen taivaan alla -tapahtumaan piti saada sulkupuomit katuosuuden molempiin päihin, kaupungin palvelusihteeri Teija Isotupa kertoo. Hän vastaa kaupungin tapahtumien järjestelyistä, hakee luvat, tilaa tarvittavat liikennemerkit, koostaa ohjelmat ja organisoi kaiken mahdollisen.

Isotuvan urakka on kasvanut mittavaksi, sillä kaupungin järjestämiä tapahtumia on ollut tänä vuonna jo 22 ja kolme vielä on tulossa. Joukkoon mahtuu suuria ja pienempiä tapahtumia.

– Suurin tapahtuma on venetsialaiset, joka vetää keskustan täyteen ihmisiä. Viime venetsialaisten alla kasitie ruuhkaantui, kun Raumalta tultiin Uuteenkaupunkiin viettämään venetsialaisia, Isotupa kertoo nauraen.

Pienimmät tapahtumat houkuttelevat kaupungin oman väen keskustaan, mikä sekin on tärkeää. Kaikkia tapahtumia ei ole tarkoitettukaan matkailun vetonaulaksi.

Uudenkaupungin keskustassa on ollut tänä vuonna kaikkiaan lähes 30 tapahtumaa, joista pisimmät, kuten Crusell-viikko, ovat monipäiväisiä. Tapahtumien määrä on tämänkokoiselle kaupungille suuri, mutta Nyyssösen mielestä keskustan elinvoimaisuuden kannalta äärettömän tärkeä.

– Erilaiset tapahtumat vetävät erilaisia kävijöitä.

Kivijalkaliikkeiden yrittäjät ovat huolestuneita, miten tapahtumien käy, kun kaupunki sopeuttaa talouttaan. Yrittäjien viesti on, että tapahtumista ei saa karsia. Se olisi kuin omenapuusta leikkaisi oksat pois ja jäljelle jäisi vain runko. Hedelmäsato jäisi saamatta.

– Tapahtumat vetävät turisteja kaupunkiin ja kaupungin omia asukkaita keskustaan, Nyyssönen korostaa ja kiittelee kaupunkia siitä, miten se on kehittänyt tapahtumatuotantoaan.

Isotupa kertoo, että myös markkinointiin on satsattu. Tänä vuonna on kokeiltu näyttötaulumainontaa Varsinais-Suomen lisäksi myös Satakunnassa. Niissä on mainostettu nimenomaan tapahtumia.

– Nyt takana on vasta muutaman kuukauden kokemus. Niitä pitäisi testata pidempään, että nähtäisiin tulos.

Nyyssönen muistuttaa, että yrittäjien kannattaa myös hyödyntää tapahtumat.

– Pyysin Mikolan tilaa myymään kurpitsoja kauppamme edustalle Hehku-karnevaaleihin. Kurpitsoja meni niin hyvin, että sovimme jo jatkosta ensi vuodelle.

Kurpitsat houkuttelivat asiakkaita myös liikkeeseen sisälle ja he poistuivat takaisin kadulle ostoskassi mukanaan.

– Tapahtumissa tarvitaan kaikkien ideoita ja osallistumista, Nyyssönen korostaa.

Hän vertaa Uudenkaupungin panosta muihin kaupunkeihin. Hänen tietämänsä mukaan esimerkiksi Rauma on varannut Pitsikaupungin joulu -tapahtumaan muhkean budjetin. Myös muut kaupungit satsaavat tapahtumiin.

– Tapahtumat eivät synny vain talkoilla, vaan kaupungin panostus on tärkeä. Ilman sitä meidän matkailu kärsii ja omatkin asukkaat lähtevät muualle tapahtumiin. Pian ei olisi kivijalkaliikkeitäkään.

Fakta


Turismi Ugissa kasvussa


Uusikaupunki on Varsinais-Suomen 6. suosituin matkailukohde.

Vuonna 2022 Uudenkaupungin matkailun liikevaihto oli 20,6 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi vuonna 2017 liikevaihto oli 17,6 miljoonaa euroa ja vuonna 2012 vielä alle 15 miljoonaa euroa.

Lähde:Almanum -numeerinenmatkailumalli

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän