Kalannissa vapaaehtoiset tulevat kantamaan arkkua, jos läheisiä ei ole

0
Kalannissa vapaaehtoiset miehet tulevat tarvittaessa hautajaisiin kantajiksi.

Hautajaisiin liittyy paljon järjestettäviä asioita. Ennakkoon on esimerkiksi sovittava, ketkä tarvittaessa saattavat arkun ulos kappelista tai kirkosta ja laskevat arkun hautaan. Näitä kantajiksi kutsuttuja henkilöitä tarvitaan yleensä kuusi. He ovat pääsääntöisesti vainajan sukulaisia tai läheisiä.

Aina hautajaisiin ei kuitenkaan löydy omista joukoista riittävästi kantajiksi sopivia sukulaisia tai muita läheisiä. Saattaa olla, että läheisiä ei juurikaan ole, tai sitten he ovat niin iäkkäitä, ettei arkun kantaminen luonnistu enää turvallisesti.

– Tätä taustaa vasten olemme perustaneet Kalantiin vapaaehtoisryhmän, jonka jäsenet ovat tarvittaessa käytettävissä kantajina, selvitti Jouni Tuominen.

Ryhmässä on mukana kaikkiaan yhdeksän miestä. Yhteyshenkilöinä toimivat Tuominen ja Olli Laivo.

– Pyyntö saapua kantamaan arkkua tulee yleensä joko suntion tai Kalannin kappalaisen kautta, Tuominen kertoi.

– On erittäin hienoa, että Kalannista on löytynyt vapaaehtoisia tähänkin tehtävään, kiitteli Uudenkaupungin seurakunnan vs. kirkkoherra, Kalannin kappalainen Aino Savolainen.

Vapaaehtoisten ainoa ehto on, että haudattavan henkilön tulee olla kalantilainen ja hautajaisten pitää tapahtua Kalannissa.

– Mitään maksua emme ota. Jos vainajan omaiset haluavat jotenkin palkita apumme, niin silloin ohjaamme antamaan lahjoituksen Kalannin kotikirkolle. Meidän toiveena on, että näin kappeliseurakunnalle mahdollisesti kertyvät ylimääräiset eurot seurakunta käyttäisi nuorten hyväksi, tiivisti Tuominen.

Kantoapua hautajaisiin tarjoavat ryhmä aloitti toimintansa tämän vuoden alussa ja apupyyntöjä on tullut jo muutama. Ryhmäläiset ovat yhdessä sopineet kaikista käytännön asioista, kuten tilaisuudessa käytettävästä vaatetuksesta.

– Kaikki toiminnassa mukana olevat henkilöt ovat kalantilaisia ja tuntevat paikalliset hautaustavat, lisäsi Tuominen.

Kalannissa järjestettävissä hautajaisissa noudatetaan usein tapaa, missä arkku tuodaan ensin kirkon edessä olevan kuusiaitauksen sisällä olevalle ruumiskivelle. Vasta tämän jälkeen arkku siirretään sisälle kirkkoon.

– Olen huomannut, että tämä järjestys aiheuttaa joskus pientä hämmennystä ulkopaikkakunnalta tulevan saattoväen keskuudessa. Mielestäni on kuitenkin hienoa, että Kalannissa pidetään kiinni paikallisista, omaleimaisista perinteistä, pohti Tuominen.

– Vainajan omaiset saavat kuitenkin aina itse päättää, tuodaanko arkku sisälle kirkkoon vanhoja perinteitä noudattaen, vai onko arkku jo valmiina kirkossa odottamassa saattoväen saapumista, lisäsi Savolainen.

Tuominen toimii tällä hetkellä Kalannin kappeliseurakunnan kappelineuvoston puheenjohtajana.

– Olen tämän ”virkani” puolesta laatinut ohjeistuksen siitä, miten kappeliseurakunnan isänmaallisissa juhlatilaisuuksissa olisi hyvä toimia. Olen ajatellut, että seuraavaksi olisi varmasti hyvä kirjata ylös nämä kalantilaiset hautajaistavat.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän