Keskusta vaatii kauaskatseisuutta päätöksentekoon

0

Keskusta Kalanti-Uusikaupunki paikallisyhdistyksen syyskokous toteaa huolestuneena Uudenkaupungin kaupungin päätöksenteon valmistelun sortuneen säntäilyyn. Taloudellisten haasteitten edessä on valmisteluun noussut kohteita, joista näennäisesti saadaan äkkiä yhteen momenttiin kohdistuvia säästöjä, mutta joitten vaikutukset kaupungin elinvoimaan pitkällä aikavälillä ovat arvaamattomat ja vahingoittavat.

Opetustoimi on nostanut tapetille Pyhämaan koulun sulkemisen jo vuoden 2024 syksystä alkaen, perustellen valmistelun aloittamista oppilasmäärän laskulla alle 20 oppilaan.

Vuonna 2009 Uudenkaupungin kaupunginvaltuusto on kuitenkin päättänyt, että koulun lopettaminen tulee ajankohtaiseksi, kun oppilasmäärä on laskenut alle 20, eikä se ole nousemassa tuon rajan yli näkyvissä olevassa tulevaisuudessa; näin ei kuitenkaan nyt ole tilanne, vaan koulussa on tällä hetkellä oppilaita yli 20.

Tiedotuksessaan opetustoimi esittelee vaihtoehtoja oppilaitten tulevasta lähikoulusta, varsin hyvin tiedostaen antamiensa vaihtoehtojen epärealistisuuden. Saarniston koulu on jo tällä hetkellä täynnä eikä Kalantiin ole kulkuyhteyksiä Pyhämaasta julkisilla kulkuneuvoilla.

Tämän lisäksi Uudenkaupungin yhtenäiskoulu on edelleen väistötiloissa syksyllä 2024, kun pyhämaalaisten oppilaitten pitäisi sinne siirtyä.

Koulun lopettamisella on myös huomattavia vaikutuksia alueen elinvoimaan.

Viimeisen kunnallisen palvelun lopettaminen Pyhämaan alueelta merkitsee väistämättä alueen jäämistä syrjään kehityksestä. Keskusta katsoo, että on syytä tarkastella toimia alueen vetovoiman lisäämiseksi ja tätä myötä oppilasmäärän kasvattamiseksi.

Yksittäisenä tällaisena toimena Keskustan syyskokous haluaa nostaa esiin Kettelin oikeusvaikutteisen yleiskaavan saattamisen valmiiksi ilman minkäänlaisia viivytyksiä, jolloin alueelle luotaisiin rakennuspaikkoja omakotitaloille.

Keskusta Kalanti-Uusikaupunki ry:n syyskokous vaatii Pyhämaan koulun lopettamista koskevan valmistelun välitöntä keskeyttämistä, ja palaamista alkuperäiseen tarkasteluun, jossa syksy 2026 olisi aikaisin ajankohta Pyhämaan koulun sulkemiselle, mikäli oppilasmäärässä ei tapahdu nousua.

Keskusta Kalanti-Uusi-

kaupunki paikallisyhdistys ry

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän