Kirje joulupukille

0

Hei joulupukki, terveisiä täältä Uudestakaupungista. Muistat kai kaupungin, kun täällä juuri sunnuntaina vierailit.

En tohtinut tulla sinua tervehtimään, kun jonossa oli niin paljon pieniä. Kauempaa vain ihailin, että on pukilla komea parta, niin tuuhea, ja sirkeät silmät. No, enhän minä toki pukkia sillä tavalla ajattele. Ei pidä ottaa näitä kehuja nyt niin, vaikka ei tänä Me Too-aikana oikein mitään uskalla sanoa. Kehuin naapurin rouvan tukkaa, kun hän oli käynyt kampaajalla. Vasta jälkikäteen tajusin, että voisihan senkin tulkita häirinnäksi. Eli jos pukki nyt kuitenkin unohtaisi, että kehuin partaa.

Pojanpoika kirjoitteli sinulle kirjettä, niin ajattelin, että miksipä en minäkin. Taisin viimeksi kirjoittaa sinulle balttiarallaa 45 vuotta sitten. Pyysin silloin luistimia ja sainkin ne, että kiitosta vaan. Tosin olen katunut sitä toivetta monta kertaa. Äiti patisteli sen jälkeen aina jäälle, kun oli kerran ne uudet luistimetkin. Suoraan sanottuna aloin vihata koko lajia.

Mutta eiväthän lapset enää luistimia toivokaan. Pojanpojan lahjatoiveiden listakin oli kuin munkkilatinaa, kuulemma pitäisi saada Beastie Buds Snap Dragon, Beast Lab -laboratorio, NatGeo Bresser -teleskooppi ja Mercedes-AMG F1 W11 EQ Performance RC-auto. Miten ne tontut siellä Korvatunturilla näistä hankinnoista selviää? Tai on kai se tänä aikana helppoa, kun voi tilata vaikka verkkokaupasta.

Minäkin tilasin kerran verkkokaupasta paistinpannun. Eihän se paketti tullutkaan tähän lähikaupan pakettiautomaattiin, vaan piti ajaa naapurikuntaan pakettia hakemaan. Sen jälkeen olen hankkinut kaiken ihan vaan näistä omista paikallisista liikkeistä. Meillä täällä Uudessakaupungissahan on tarjolla ihan kaikkea, paitsi se Mercedes-AMG F1 W11 EQ Performance RC-auto. Toivottavasti saatte sen Korvatunturilta tuotua.

Sitä mietin, että miten joulupukin budjetti kestää, kun nämä lasten lelut ovat nykyisin niin kalliita. Yksi lelu voi maksaa sata euroa, jos riittääkään. Taitaa Korvatunturin tilinpäätös mennä ihan pakkaselle. Toivottavasti joulupukin paja saa kunnon valtionosuudet, vaikka kyllä kai niitäkin ensi vuonna leikataan.

Joulupukki oli jo silloin minun lapsuudessani aika iäkäs. Eikös sitä ikää ole jo useampi sata vuotta? Miten siellä Lapin hyvinvointialueella saa hoitoa ja minkälainen se palveluverkko mahtaa olla ensi vuonna? Ei taida olla ihan joka poronkuseman päässä sote-keskusta.

Sitä vaan meinaan, että kovin on joulupukillakin nykyisin paineita. Mutta minulle ei tartte mittä tuoda, niin olen sanonut kaikille. Kyllähän tämänikäisellä on jo ihan riittävästi tavaraa. Kakkuvuoka on hiukan käytössä naarmuuntunut, mutta ihan hyvä se on, kun sen voitelee ja käyttää korppujauhoa. Vanha villatakkikin vielä lämmittää, kun vähän sitä paikkailin.

Mutta on minulla silti pari toivetta. Olen miettinyt, että kun poliisikoirat pääsevät eläkkeelle 10-vuotiaina, niin eikös sen Petteri Punakuononkin olisi jo aika päästä vapaalle? Korvatunturi voisi täältä meidän autotehtaalta tilata sähköautoja.

Kun niillä ajelette tänne etelään, niin kyydissä voisi tuoda myös pari lapsiperhettä muuttokuormineen ja kipata heidät Pyhämaahan. Näin tulisi yksi kyläkoulu pelastettua ja kaikilla olisi hyvä joulumieli.

Ja jos joulupukilla vaan voimia riittää, niin voisi rauhoitella tuota idän pakkasukkoa. Kovin on kylmää kyytiä tullut siltä suunnalta.

Että nähdään sitten jouluna! Jospa silloin olisi rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto.

Teija Uitto

Kirjoittaja on tämän aviisin päätoimittaja ja ikuinen jouluhössöttäjä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän