Kodiksamia-ehdokkaiden joukossa kolme runokirjaa – Heli Laaksonen luovuttaa voittajalle 30 000 ohraryyniä

0
Heli Laaksonen valitsee Kodiksamia-palkinnon voittajan kuuden ehdokkaan joukosta.

Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokkuus on myönnetty kuudelle tärkeälle kirjalle vuosittain marraskuusta 2011. Palkinto jaetaan yhdelle merkitykselliselle elävälle tai kuolleelle, uudelle tai klassikolle, suomalaiselle tai ulkomaiselle kirjoittajalle, kauno- tai tietokirjailijalle, lastenkirjailijalle tai vaikka esseistille.

Tärkein palkitsemisperuste on unohtumaton lukuelämys. Itsenäisyyspäivänä julkistettavalle voittajalle luovutetaan henkilökohtaisesti Kodiksamia-palkinto, 30 000 ohraryyniä. Raadin ainoa jäsen ja palkinnon perustaja on sanamaija Heli Laaksonen .

Palkintoehdokaslistalle on noussut keskenään hyvin erilaisia, yllättäviä ja yhteismitattomia teoksia. Kun valitsijana on vain yksi henkilö, kompromisseja ei tarvita.

Vuoden 2023 Kodiksamia-listalla on yksi lastenromaani, kaksi tietokirjaa ja peräti kolme runokirjaa. Vaikka Kodiksamia-listoilla on ollut yli 100-vuotiaitakin teoksia, tänä vuonna kaikki ehdokaskirjat ovat uutukaisia.

Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat vuodelle 2023 ovat seuraavat: Lasse Kylänpään luontokirja Päivän kierto (Luontevasti Lasse Kylänpää 2022), Kaarina Silmusen Löytöretkellä Baltian luonnossa – retkikohteita Virosta, Latviasta ja Liettuasta (Iloinen Gorgo 2023) ja Mikko Kalajoen kirjoittama, Jani Ikosen kuvittama lastenromaani Almus, Vinhavuorten vanki (WSOY 2023).

Runoutta edustavat Heli Haltian esikoisrunokokoelma Ajatusviiva (Momentum-kirjat 2023), Mirja Hovilan koostama ja kääntämä Viisi miestä veneessä (Paperiporo 2023), jossa tavataan runoja kuudelta tämän ajan latvialaiselta runoilijalta, sekä ukrainalaisrunoilija Olena Huseinovan Runoja (Runokuu 2022), jonka ovat kääntäneet suomeksi Natalya Bekhta ja Matti Kangaskoski sekä englanniksi Khrystia Leshchuk .

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon nimi juontuu syntysijoiltaan Kodiksamin kylästä, Rauman Lapista.

Ensimmäisen Kodiksamian vuonna 2011 sai Tapio Koivukari romaanistaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä . 30 000 ryynin palkinto ojennettiin vuonna 2022 Petri Keto-Tokoin ja Juha Siitosen teokselle Puiden asukkaat – Suomen puiden seuralaislajit (Gaudeamus 2021).

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän