Kompostorillekin voi tilata tyhjennyksen–Ugin omakotitaloasukkaille ja mökkiläisille tulee biojätteen keräysvelvoite ensi vuonna

0
Sami Wehman ja Jarno Helistölä korostavat, että jäteautolla voi tyhjentää vain tämän yhden mallin kompostoreita.

Biojätteen erilliskeräys tulee pakolliseksi kaikille asukkaille yli 10 000 asukkaan kokoisissa taajamissa. Velvoite on jo nyt voimassa kaikissa taajamien taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi asuntoa.

Koska Uudenkaupungin taajamassa on yli 10 000 asukasta, velvoite laajenee ensi vuonna täällä myös omakotitaloihin, mökkeihin ja alle viiden asunnon taloyhtiöihin, jotka sijaitsevat taajama-alueella.

– Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) aloittaa näiden biojätteen erilliskeräyksen Uudessakaupungissa 26. helmikuuta, palvelujohtaja Cati Huhta kertoo. Taajama-alueella sijaitsevat omakotitalot ja mökit sekä alle viiden asunnon taloyhtiöt kuuluvat sen piiriin, mikäli kiinteistön omistaja ei itse kompostoi biojätteitä.

Biojätteen erilliskeräystä varten on siis vaihtoehtoina hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

– Uutena vaihtoehtona on hankkia jäteautotyhjennettävä kompostori. Siihen voi tilata tyhjennyksen tarpeen mukaan, esimerkiksi kerran tai kaksi vuodessa, asiakasvastaava Sami Wehman Jätehuolto Helistölästä kertoo.

Helistölä on aloittanut uutena palveluna kompostorien tyhjennyksen. Toimitusjohtaja Jarno Helistölä korostaa, että tyhjennys ei koske kaikkia kompostoreita, vaan kompostorin pitää olla jäteautolla tyhjennettävä.

– Malleja on vasta yksi ja sekin on vasta tullut markkinoille.

Helistölä arvelee, että uusi vaihtoehto kiinnostaa kuluttajia, sillä kompostointi ei ole ihan helppoa talvisaikaan.

– Lisäksi taajamassa voi olla sekin ongelma, että mihin sitä jälkikompostoitavaa tavaraa sitten laittaa.

Biojätteen erilliskeräysastiaan kerätään biojätettä, jota ei kompostoida omalla tontilla. Erilliskeräyksen hoitaa kunnan kilpailuttama jätehuoltoyhtiö, eli Uudessakaupungissa Lounais-Suomen Jätehuolto.

– Mikäli hankkii kompostorin, siitä pitää ilmoittaa jätehuoltolautakunnalle. Ilmoituksen voi tehdä LSJH:n verkkosivuilla, Huhta kertoo.

Jos hankkii jäteautotyhjennettävän kompostorin, sille voi tilata tyhjennyksen tarpeen vaatiessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän