– Olin yksi musikaalin seitsemästä lapsesta. Minulla oli noin viisi vuorosanaa, mutta ne olivat tärkeät silloin, hymyilee Itäranta.
Musikaalissa – kuten monissa näytelmissä myöhemminkin – oli mukana myös hänen isänsä Mikko Itäranta .
– Isä on ikänsä touhunnut trubaduurijuttuja, joten hänen kanssaan on aina tultu lauleskeltua.
Sound of Musicin jälkeen Itäranta osallistui Jari Luolamaan Shakespearen pohjalta käsikirjoittamaan ja ohjaamaan Kesäyön uni – Sikses sukkela rakkaustarina -näytelmään ja samoin Luolamaan ohjaamaan Tekstaripalsta -hupailuun vuonna 2013.
– Se olikin vähään aikaan viimeinen, mitä tein täällä, sillä kirjoitusten jälkeen lähdin kaupungista.
Itärannan matka suuntautui Paimioon, Varsinais-Suomen Kansanopiston musiikkiteatterilinjalle, jossa vierähti vuosi.
– Se oli hauskaa. Paimiossa oli myös bändipuolen linja, jonka kanssa teimme yhteisiä juttuja. Sinä keväänä tehtiin Grease -musikaali, jossa esitin Rizzo-nimistä kovistyttöä. Grease on jäänyt mieleen ehkä unohtumattomimpana kokemuksena, hän tuumii.
Musiikillinen ilmaisu on Itärannalle luontaista.
– Olen käynyt musiikkiluokan ja soittanut pianoa Vakka-Suomen musiikkiopistossa. Musiikkiopistossa esitimme Tuhkimo – ja Punahilkka-musikaalit. Monta kymmentä lasta pyöri silloin Crusellin lavalla – täytyy nostaa hattua opettajalle. Olen myös aina tykännyt stemmalaulannasta, jota musikaaleissa on paljon. Se on ollut antoisaa.
Musikaali on myös hiljattain viimeisen näytöksensä saanut Vuonna -85 .
– 85 oli pitkä projekti. Lisänäytöksiä tuli sekä keväälle että nyt syksylle. Siinä oli loistava porukka ja huikea livebändi.
Hän päätyi produktioon koe-esiintymisen kautta.
– Olen koko ikäni kuunnellut Eppu Normaalia ja musikaali oli minulle tuttu. Asuin silloin Turussa, enkä vielä silloin tiennyt, miten käytännössä järjestäisin useat harjoituskerrat viikossa eri paikkakunnalla, mutta tiesin, että se oli juttu, johon oli pakko yrittää. Lähdin pyrkimään taustakuoroon, mutta pääsinkin naispäärooliin, ihmettelee Itäranta.
Alanvaihdon myötä avautui pian muutto takaisin Uuteenkaupunkiin ja kahdeksan vuoden pätkä ilman teatteria vaihtui kiivaaseen harjoitteluun.
Itärannalle teatteri on rakas harrastus. Hän ei suunnittele tekevänsä sitä ammatikseen.
– Teatteriin on kaksijakoinen suhde: ennen esityksiä on hirveä ramppikuume, mutta loppukumarruksissa on aina todella hyvä fiilis.
Myös virheet ovat teatterissa sallittuja.
– Teemme harrastajateatteria. Mokat ovat tietyllä tapaa rikkaus. Lauloin -85-musikaalissa Viidestoista yö -biisiä, ja unohdin sanat täysin. En kuitenkaan ollut hiljaa, vaan suusta tuli ihan muita sanoja, hän nauraa.
Teatteri on antanut myös uusia tuttuja.
– Koska teatterista valtava osa tapahtuu kulisseissa, on kivaa, että siellä on ystäviä.
Sanna Halme
Fakta
Emma Itäranta
Syntynyt: Turussa
Asuu: Uudessakaupungissa
Ikä: 28
Koulutus: restonomi amk, talonrakentajan perustutkinto
Työ: rakennusalan työt
Esiintynyt: Uudenkaupungin teatterissa, Turun ylioppilasteatterissa, VSKO:n musikaalissa
Esiintyy tällä hetkellä: Kuin tuhka tuuleen -näytelmässä
Harrastukset: teatteri, hiihto
Rentoutuu: merellä ja saaristossa