Kuntien valtionosuuden leikkaus jaksotetaan

0
Kuntien valtionosuuksiin tuli vielä yllätysleikkaus.

Valtiovarainministeriö tiedotti alkuviikosta, että hallituspuolueet ovat sopineet kohtuullistavansa viime vuoden valmistuneen verotuksen ennakoimattoman suuria vaikutuksia kuntien valtionosuuksiin.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden uudistuksen aiheuttamaa kuntien peruspalvelujen valtionosuuden lisävähennystä ei tehdä vuonna 2024, vaan vähennys jaksotetaan vuosille 2025–2027.

Lisäksi vuodelle 2024 valtionosuuteen ehdotetaan 192 miljoonan euron määräaikaista lisäystä, joka olisi 34,70 euroa asukasta kohden. Vastaava määrä valtionosuutta vähennettäisiin määräaikaisella vähennyksellä vuosina 2025‒2027, vuosittain 64 miljoonaa, jolloin se olisi 11,57 euroa asukasta kohden.

Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan täydentävää hallituksen esitystä kunnan peruspalvelujen valtionosuuslain muuttamisesta. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tänään torstaina.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) muistuttaa, että tilanne on kunnille erittäin hankala, sillä ne ovat juuri tehneet ensi vuoden budjettinsa ja päättäneet vuoden 2024 veroprosenttinsa.

– Tilanne on kuntien kannalta kohtuuton, sillä tämän mittakaavan muutokseen ei yksikään kunta ole pystynyt varautumaan. Tämän ja ensi vuoden osalta jaksotus on ensimmäinen, nopea ratkaisu kunnille vaikeaan tilanteeseen. Hallituspuolueet ovat lisäksi sopineet etsivänsä ratkaisuja, joilla voidaan helpottaa vaikutuksia kuntien talouteen vuodesta 2025 alkaen. Pidemmän aikavälin ratkaisujen keinojen selvittämisen aloitamme heti, Ikonen sanoo.

Valtiovarainministeriö julkaisee päivitetyt vuoden 2024 valtionosuuslaskelmat mahdollisimman pian täydentävän talousarvioesityksen antamisen jälkeen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän