Kutsuliikennettä kaikille

0

Uudessakaupungissa alkoi uusi sisäinen joukkoliikenne elokuun puolivälissä. Ensin kaupungissa aloittivat ns. runkolinjat, joiden liikenne on suunniteltu palvelemaan koululaisia ja työmatkaliikennettä. Pari viikkoa sitten aloitettiin myös uusi kutsuliikenne.

Uudenkaupungin joukkoliikenteen, Vukin, kutsuliikennettä ajetaan samalla kalustolla kuin runkolinjoja, siksi kutsuliikenne ajoittuu arkipäiviin kello 8.15:n ja 14:n välille.

Lähes vuoden kestänyt Ukikyyti-kokeilu opetti kaupunkilaiset käyttämään kutsuliikennettä, siksi myös uusi kutsuliikenne on alkanut mukavasti. Palvelun ovat löytäneet erityisesti ikäihmiset.

LS-Liikennelinjat Oy:n toimitusjohtaja Jari Paasikivi kertoo, että kyytejä on ollut päivittäin vielä alle kymmenen, kun ajoja voitaisiin hoitaa 20–30. Ottaa kuitenkin aina aikansa ennen kuin ihmiset löytävät uudet palvelut.

Aamupäiviin rajattu palveluaika voi tosin synnyttää mielikuvan, että palvelu olisi tarkoitettu vain vanhemmalle väelle. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kutsuliikenne on tarkoitettu kaikenikäisille ja kaikenlaiseen liikkumiseen.

Kutsuliikenne löytää kyllä käyttäjänsä. Viimeistään vuodenvaihteessa käyttäjämäärä kasvaa, kun Sakunkulman oma kutsuliikenne päättyy. Varha ei ole luvannut sitä jatkaa. Vuki-kutsuliikenteen käyttö on ikäihmisille helppoa, kun kyydin voi varata puhelimitse ja matkan maksaa bussissa.

Kutsuliikenteelle on tulossa myös verkkovarausjärjestelmä. Se ehkä saa myös nuoremmat innostumaan kutsuliikenteestä. Soittaminen kun ei enää välttämättä ole nuorten tapa hoitaa asioita.

Se minkälaiseksi kutsuliikenne kehittyy, riippuu paljon matkustajista. Toivottavasti kutsuliikenteestä tulee kaikenikäisten suosima palvelu. Sisäistä liikennettä kuitenkin tarvitaan, kaikilla ei ole autoa tai ajokorttia, eikä mahdollisuutta kulkea jalan tai pyörällä.

Olisihan se myös ilmastoteko, että käyttäisimme enemmän joukkoliikennettä.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän