Lauantailautanen: Sillä silakka!

0
Tällä kertaa silakkapihvit ovat saaneet mausteeksi currya.

Turun silakkamarkkinat vietettiin aurinkoisessa säässä jokirannassa lokakuun loppupuolella viikonvaihteessa.

Alkusyksyn ajan on ollut paljon huolta Euroopan komission esityksestä, jonka mukaan silakan kalastus kielletään Suomen lähivesillä. Perusteena on ollut silakan kutukantojen pieneneminen raja-arvojen alapuolelle ja silakoiden pienentynyt koko.

Euroopan komission linjaus on muuttunut ja tulos oli huojennus ja helpotus niin ammattikalastajille kuin kuluttajille. Neuvoston esityksen mukaisesti Pohjanlahden silakkakiintiö pienenee 31 %. Lisäksi Suomi ja Ruotsi sitoutuivat sulkemaan troolikalastuksen Selkämeren aluevesillä ensi kesänä reilun kuukauden ajaksi. Näin pyritään rauhoittamaan silakoiden kutuvaellusaika ja täten lisäämään mahdollisuuksia suuremmille vuosiluokille.

Syksyn aikana käyty vilkas ja kiivas keskustelu on toivottavasti lisännyt silakoiden arvostusta ja kulutusta.

Silakkamarkkinoilla herkkusilakkakilpailun voitto meni tänä vuonna Taivassaloon Pirjo ja Reima Salosen Agricolan yrttisilakalle, joka jo nimenä kuulostaa houkuttelevalta. Raati kuvaili yrttisilakkaa sanoin valloittava ja tasapainoinen.

Aurajoen rannoilla kulkiessa kävi selväksi, että tuoretta silakkaa oli vähäisesti myynnissä. Ilmeisesti silakat olivat jo ehtineet rullattuina tai pinottuina marinaadeihin.

Silakkaherkkujen lisäksi markkinoilta mukaan lähti kaikkea muuta tarpeellista, kuten marinoituja oliiveja, ranskalaisia juustoja ja vähän makeaa jälkiruoaksi.

Silakka on todellakin kala paikallaan arjessa ja juhlassa, vaikka onkin olemukseltaan vaatimaton hopeakylki.

Koska poikkeuksellisesti ruokakaupasta löytyi tuoreita silakkafileitä, tavallisena tiistaina oli tarjolla rapeita currysilakoita, jotka sopivat myös huikopalaksi tumman leivän kaveriksi.

Currysilakat


600 g silakkafileitä

1 kananmuna

1 rkl makeaa sinappia

2 dl kermaa

2 dl korppujauhoja

1 tl currya

2 tl suolaa

0,5 tl valkopippuria

Sekoita kananmuna, sinappi ja kerma keskenään tasaiseksi seokseksi. Huuhtele, kuivaa ja siisti silakkafileet ja poista selkäevät. Laita fileet seokseen odottamaan vähintään tunniksi.

Sekoita korppujauhot ja mausteet keskenään laakealle lautaselle. Kierittele silakkafileet korppujauhoseoksessa ja anna kuivahtaa hetki leivinpaperin päällä.

Paista silakkafileet voissa kummaltakin puolelta rapeiksi.

Kun kaikki fileet on paistettu, kaada paistinpannulle vähän vettä, sitruunamehua ja tilliä. Tarjoile kevyt kastike silakoiden ja keitinperunoiden kera.

Tiina Perähannu-Silvola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän