Merialueen tilan parantaminen kiinnostaa myös yritysväkeä

0
Uudenkaupungin kauppakamariosaston hallituksen puheenjohtaja Rami Tähtinen ja kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä ovat molemmat innostuneita toimimaan Itämeren puolesta.

Uudenkaupungin kauppakamariosasto on ottanut uudeksi vaikuttamisteemakseen meren ja merialueen tilan parantamisen.

– Meri on Uudellekaupungille merkittävä monestakin syystä, onhan kaupungin pinta-alastakin iso osa merta. Se, että kauppakamariosaston jäsenyrityksissä koetaan kiinnostusta ja huolta merialueen tulevaisuudesta, on näin hyvin luontevaa, totesi Uudenkaupungin kauppakamariosaston hallituksen puheenjohtaja Rami Tähtinen.

Tähtinen painotti, että vastuullisilla yrityksillä on halua toimia yhteisen hyvän eteen.

– Uskon, että meren tila ja keinot sen kohentamiseksi kiinnostaa myös muita, rannikkoseuduilla toimivia kauppakamariosastoja. Voimavaramme yhdistämällä voisimme saada aikaan vaikuttavia tekoja meren pelastamiseksi ja ehkä uusia innovaatioita ja uutta liiketoimintaakin, pohti Tähtinen.

Jotta sanoista päästään myös tekoihin, oli Uudenkaupungin kauppakamariosasto kutsunut syyskokoukseensa keskustelun avaajaksi kansanedustaja Pauli Aalto-Setälän . Yksi hänen kärkivaaliteemoista oli Saaristomeri. Tultuaan valituksi eduskuntaan on Aalto-Setälä jatkanut työtä meren pelastamiseksi.

– Saaristomeri on tutkitusti Itämeren saastunein merialue. Meillä on silti yhä mahdollisuus pelastaa Saaristomeri, mutta se vaatii poliittisia päätöksiä, käytännön tekoja ja uusia innovaatioita, painotti Pauli Aalto-Setälä.

Merta liataan monin tavoin. Esimerkiksi rahtialukset saavat laskea jäte- ja pilssivetensä suoraan Itämereen.

– Olen juuri saanut valmiiksi lakialoitteen, joka tähtää siihen, että jätevesien lasku mereen kielletään myös rahtialuksilta. Meillä on satamissa jo valmius vastaanottaa laivojen jätevesiä, joten siinä mielessä lakimuutos ei vaatisi suuria investointeja. Kun jätevesien lasku laivoista Suomen merialueilla olisi lailla kielletty, voisimme vaatia sitä muiltakin Itämeren rantavaltioilta, totesi Aalto-Setälä.

Aalto-Setälä haluaa myös, että maanviljelijät saavat taloudellisia kannustimia peltojen kipsikäsittelyyn ja rakennekalkin käyttöön.

– Ravinteiden tulee pysyä siellä missä, niitä tarvitaan eli pelloissa.

Haastavinta Saaristomeren kohdalla on se, että meren pohjasedimenteissä on valtavat määrät sinne vuosikymmenten aikana sitoutuneita ravinteita. Näiden ravinteiden poistamiseen ei ole keksitty toimivaa keinoa.

– Tässä olisi tarvetta uusille innovaatioille. Uskon, että innovaatioiden kautta voimme sekä tehdä hyvää että luoda uutta järkevää bisnestä, tiivisti Aalto-Setälä.

Hän kannusti lämpimästi paikallista kauppakamariosastoa liittymään tekoihin terveemmän meren puolesta ja lupasi tarvittaessa toimia myös sparraajana.

– Jos yrityksenä haluatte heti löytää luotettavan kumppanin, jonka kanssa voisitte yhdessä toteuttaa meren suojeluun liittyviä hankkeita, niin voin lämpimästi suositella John Nurmisen säätiötä sekä Baltic Sea Action Group Itämerisäätiötä. Molemmat tekevät vaikuttavaa ja laaja-alaista työtä koko Itämeren puolesta, painotti kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä.

Tähtinen jatkaa kauppakamariosaston hallituksen puheenjohtajana


Uudenkaupungin kauppakamariosaston syyskokouksessa valittiin uusiksi jäseniksi hallitukseen Paulina Iiskala, Erkka Jäsperlä ja Simo Rosendahl . Puheenjohtajana jatkaa toimitusjohtaja Rami Tähtinen.

Kokouksessa muistettiin Marita Frimodigia , joka jää pois hallituksesta tämän vuoden lopussa. Hänelle luovutettiin Kauppakamarin hopeinen 25-vuotisansiomerkki kauppakamarin eteen tehdystä ansiokkaasta työstä.

Uudenkaupungin kauppakamariosaston hallituksen muodostavat puheenjohtaja Rami Tähtinen, toimitusjohtaja, Vakka-Suomen Voima Oy, I varapuheenjohtaja Sami Mäki, toimitusjohtaja, Laserkeskus Oy ja II varapuheenjohtaja Sami Peura, toimitusjohtaja, Lounaisrannikon Osuuspankki.

Hallituksen jäsenet ovat Riku Granberg, toimitusjohtaja, Dewaco Oy, Timo Hakala, toimitusjohtaja, Taloushallinto Timo Hakala Oy, Jarkko Heinonen, elinkeinojohtaja, Uudenkaupungin kaupunki, Paulina Iiskala, toimitusjohtaja, Laitilan Terveyskoti Oy, Erkka Jäsperlä, toimitusjohtaja, Telmarin Oy, Teija Kankaanpää, tehtaanjohtaja, Yara Suomi Oy, Antero Karhu, tuotantojohtaja, Valmet-Automotive, Petri Kaskinen, toimitusjohtaja, Vehmaan PK-Puu Oy, Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, Laitilan kaupunki. Matti Kontu, toimialajohtaja, Vahterus Oy, Raine Kuusisto, toimitusjohtaja, JS-Group Oy, Simo Rosendahl, toimitusjohtaja, VSP Oy, Lasse Vainio, hallituksen puheenjohtaja, Seger Oy, Teemu Vaahtera, toimitusjohtaja, Uudenkaupungin Satama Oy.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän