Näyttävä kranssi on helppo ja nopea tehdä

0
Laura Sairu (vas.), Netta Pelto, Eveliina Helminen ja Roosa-Maria Routi ahersivat havujen ja koristeiden parissa.

Seurakunnan järjestämä kranssipaja osoittautui tänä vuonna niin suosituksi, että paikat tulivat vauhdilla täyteen ja työpajan pitopaikka muutettiin Saarniston seurakuntakodista Siivosen Kukkapirttiin.

– Tällä tavalla Tanjan ei tarvinnut rahdata niin paljon tarvikkeita mukanaan, kun ne ovat valmiina täällä, seurakunnan lapsityöntekijä Mirka Holvitie kertoi ja viittasi kurssin vetäjään, yrittäjä Tanja Runolaan .

Tarvikkeita tosiaan riitti, toinen toistaan houkuttavampia: eukalyptuksenoksia, kuivattuja sitrushedelmän viipaleita, käpyjä, havuja, rusetteja – vaikka mitä. Näistä työpajan osanottajat saivat valita mielensä mukaan ja tehdä oman kranssin.

Kranssin perusohje on yksinkertainen. Tarvitaan pienet oksasakset, ohutta rautalankaa ja pyöreä pohja, joko metallista, oljesta, bambusta tai luonnonoksista. Pohjaan sidotaan rautalangalla pieniä nippuja esimerkiksi kuusen tai katajan oksia. Mitä tiheämpään sitoo, sitä muhkeampi kranssista tulee.

Variaatioita on sitten vaikka kuinka. Kranssiin voi yhdistää kuivia varpuja ja kukkia ja valmiiseen kranssiin voi lisätä käpyjä, rusetteja tai muita koristeita joko liimaamalla tai kiinnittämällä ne kookasta hiuspinniä muistuttavalla rautalankaklipsulla. Kranssiin voi lisätä myös valot. Ajastimella varustettu valonauha on kätevä, sillä siinä patterit kestävät kuukausia.

– Myös sammalesta tulee näyttävä kranssi. Ensin kannattaa tehdä sammalkranssi valmiiksi olkipohjaan ja lisätä sitten koristeita. Jos sammal on kuivunut, sen voi  herättää henkiin suihkuttamalla siihen vettä, Runola opasti.

Ida Lankinen osallistui seurakunnan kranssipajaan viime vuonna ja teki siellä elämänsä ensimmäisen kranssin. Nyt hän tuli tekemään toisen.

– Se viimevuotinen säilyi hyvänä tähän saakka ihan sisätiloissa, Lankinen sanoi.

Ensimmäinen ja toinenkin kranssi rakentui hopeakuusesta. Materiaali on siitä hyvää, että se on paitsi kaunista, myös kestävää ja siitä tehtyä kranssia voi  pitää vaikka takanreunuksella sisällä. Ulkona, esimerkiksi ulko-ovessa, kaikenlaiset havukranssit kestävät hyvin.

Matleena Rantanen osallistui kranssipajaan Milja -tyttärensä kanssa. He saivat kipinän kranssintekoon kansalaisopiston järjestämältä havukurssilta. Äiti ja tytär tekivät kumpikin oman kranssin.

Pohjana he käyttivät ohutta metallilankaympyrää, joka päällystettiin ensin paperiteipillä; näin havunippujen sitominen sujuu helpommin, kun pohja ei ole liukas.

– Laitan kranssini ehkä omaan huoneeseeni, Milja suunnitteli.

Kranssitarvikkeita voi ostaa kukka- tai askartelukaupoista, mutta niitä voi maanomistajan luvalla kerätä myös luonnosta.

Jokamiehenoikeudet  – jokaisenoikeudet, kuten termi nykyään kuuluu – eivät koske oksia, varpuja tai sammalta, joten luvan kysyminen on tarpeen. Silloinkin, kun kyse on vaikkapa tuulen kaatamasta puusta.

Pirkko Varjo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän