Pyhämaalaisille shokki

0

Uudessakaupungissa on tehty aikanaan ratkaisu, että kyläkoulut säilytetään niin kauan, kun oppilaita on yli 20:n. Pyhämaan koulun oppilasmäärä on jo riskirajalla. Ennusteen mukaan Pyhämaan koulussa olisi ensi syksynä oppilaita 19 ja syksyllä 2027 enää yhdeksän oppilasta.

Kun kaupunki käynnisti talouden sopeutusohjelman valmistelun, arvata saattoi, että kouluverkko joutuu liipasimelle. Mutta se oli shokki pyhämaalaisille, että koulun lakkauttamisesta alettiin puhua jo nyt.

Kaupunki järjesti viime viikolla asukkaitten kuulemistilaisuuden. Kyläläiset muistuttivat, miten koulun alasajo olisi ristiriidassa kaupungin strategian kanssa. Valtuuston hyväksymässä strategiassa kun todetaan, että kylät pidetään elinvoimaisina ja niitä jopa kehitetään. Tätä kaavoituspuolella tehdäänkin. Kettelin osayleiskaavassa varataan 34 uutta rakennuspaikkaa. Kun Uuteenkaupunkiin on toivottu uusia merenrantatontteja, niin nyt niitä olisi tulossa Pyhämaahan.

Maaseutututkija Mari Kattilakoski yliopistosta kommentoi Turun Sanomien haastattelussa (20.11.), että kunnat toimivat lyhytnäköisesti lakkauttaessaan kyläkouluja, kun ilmassa on signaaleja, että lapsiperheet haluaisivat muuttaa maaseutukyliin. Taloudelliset seikat kuitenkin pakottavat kunnat perkaamaan kouluverkkojaan.

Uudenkaupungin lisäksi tätä tehdään parhaillaan myös Pyhärannassa ja Laitilassa. Laitilassakin asukkaille järjestettiin ensimmäinen kuulemistilaisuus viime viikolla.

Uudenkaupungin opetustoimenjohtaja Arja Kitola päätti vetää Pyhämaan kouluasian pois tämän viikon lautakunnan kokouksen esityslistalta. Voimaan jäisi siis lautakunnan syyskuun päätös, jonka mukaan Pyhämaan koulu suljettaisiin vasta 2026. Ratkaisun lykkääminen kuulostaa järkevältä.

Kun niin Uudessakaupungissa, Pyhärannassa kuin Laitilassakin mietitään kouluratkaisuja, asian käsittelyn samanaikaisuus tuo myös mahdollisuuksia. Voisivatko kunnat valmistella yhdessä seudullisen kouluverkkoratkaisun?

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän