Pyhämaan koululle aikaa vuoteen 2026 asti

0
Pyhämaan hirsikoulu on toiminut jo yli 130 vuotta. Nyt oppilaskadon myötä on koulun tulevaisuus epävarma.

Pyhämaan koulun lakkauttamisesitystä ei ole tämän viikon opetus- ja kasvatuslautakunnan esityslistalla. Lautakunnan puheenjohtajan Jaana Reijonsaari-Korsmanin (sd.) mukaan tähän on useita syitä.

– Opetus- ja kasvatuslautakunnan syyskuun talousarvioesityksessä yhtenä suunnitelmakauden säästövaihtoehtona oli, että koulu lakkautetaan vuonna 2026, kun siellä ennusteiden mukaan olisi enää yhdeksän oppilasta. Tämä esitys ei vielä sisältänyt kaupungin yhteistoimintaneuvotteluihin liittyviä säästövaateita tai talouden tasapainottamisohjelman paineita, Reijonsaari-Korsman sanoo.

Hän toteaa, että ei ole oikeudenmukaista, että nyt tiukalla aikataululla kaupungissa runnottaisiin läpi päätös, jonka mukaan Pyhämaan koulu lakkautettaisiin jo vuonna 2024, vaikka sellaisen päätöksen Uudenkaupungin kaupunginvaltuusto onkin aikoinaan tehnyt. Kaupunginvaltuusto on siis aiemmin päättänyt, että jos Pyhämaan koulun oppilasmäärä laskee alle 20 oppilaan, niin koulu lakkautetaan.

– Pyhämaalaiset saavat nyt toivottavasti pari vuotta lisäaikaa asukkaiden hankkimiseen. Teemme myös kyselyn, jos joku kaupunkilaisperheiden lapsista haluaisi siirtyä Pyhämaahan kouluun, Reijonsaari-Korsman lisää.

Samalla perataan läpi Uudenkaupungin valtionosuuksina saama saaristolisä. Kaupunki saa saaristolisää liki 200 000 euroa ja nyt selvitetään, onko summasta käytettävissä rahaa Pyhämaan kouluun.

– Pyhämaa on ylipäätänsä osasyynä siihen, että kaupungille maksetaan saaristolisää. Lisäksi selvitämme, olisiko Ravakan mahdollista rahoittaa pyhämaalaisia yhdistyksiä asukashankintaponnisteluissa ja koulun säilyttämisessä, Reijonsaari-Korsman toteaa.

Jos kaupunki olisi päättänyt sulkea Pyhämaan koulun jo ensi vuoden aikana, olisi se tarkoittanut, että koululaiset olisivat valinneet uuden opiskelupaikkansa joko Saarnistosta, Kalannista tai Pohitullista.

– Monessa paikassa käydään koulua väistötiloissa, eikä esimerkiksi Saarnistoon olisi kovin hyvin mahtunut lisää oppilaita. Pyhämaalaisista ei kuitenkaan muodostu yhtä luokallista oppilaita, vaan eri ikäiset hajautuisivat eri luokille ja eri kouluihin, Reijonsaari-Korsman lisää.

Oppilaiden ripottelu eri kouluihin nousi esille myös Pyhämaassa viime viikolla järjestetyssä kuulemistilaisuudessa.

– Pyhämaalaiset kokivat sen oppilaiden kannalta ikäväksi vaihtoehdoksi, hän toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän