Rauhassa tutkittava naivistinen näyttely

0
"Laulua ja liplatusta" on esillä Crusellissa Raija Nokkalan naivistisessa taidenäyttelyssä.

Etanalauma toivottaa kulttuurikeskus Crusellin Liljelund-hallin edustalla vierailijan tervetulleeksi Raija Nokkalan ”Etanan maksiminopeudella tehtyjä” -näyttelyyn. Nokkalan kertomana etanalauma on kiertänyt näyttelyn kolmessa päivässä, mikä kuvaa näyttelyn tarkoitusta olla rauhoittava elämys.

– Täällä voi olla ihan rauhassa, tutkiskella teoksia rauhassa sekä tavoite olisi jättää kiire ja jatkuva vauhti pois, Nokkala kiteyttää.

Liljelund-hallissa on yli 80 Nokkalan teosta, joista noin puolet ovat Uudessakaupungissa ensimmäistä kertaa esillä. Puolet teoksista ovat myös kokonaan uusia eli tämän vuoden puolella tehtyjä.

Isoa työtä ei Raija ole yksin tietenkään tehnyt, vaan Nokkalan koko perhe on auttanut näyttelyn mahdollistamisessa.

– Ilman mieheni Pentin, joka on suunnilleen ripustanut kaikki 300 näyttelyäni, sekä poikani Ollin apua näitä teoksia katseltaisiin auton takapenkiltä, Nokkala kiittelee.

Näyttely on teemaltaan naivistinen eli teoksien piirteisiin kuuluu optimistisuus ja hauskuus tarinankerronnassa. Kaikissa näyttelyn töissä onkin jokaisella oma nimensä sekä tarinansa.

Teoksiin Nokkala maalaa eläimiä ja ihmisiä yhtäläisinä luontokappaleina, mutta tarinoita kerrotaan silti aina ihmisestä.

– Olen aina ihaillut lapsien rohkeutta katsoa elämää ja naivistina yritän katsoa maailmaa samojen suorien ja rehellisten silmälasien läpi, Nokkala toteaa.

Maalaukset ovat pääasiassa öljymaalauksia, jotka ovat tehty akryylikankaalle. Lisäksi hallissa on muutamia keramiikkatöitä. Näyttelyn aikana taustalla soi musiikkina Raijan pojan Ollin installaatiot, jotka kulkevat kaikki samassa sävellajissa.

– Työni syntyvät, näyttelyn nimen mukaisesti, etanan nopeudella, hitaasti ja hakien sisäänsä sitä, mitä haluan katsojalle välittää, Nokkala kuvailee.

Nokkala kokee hänen tapansa tehdä töitä tärkeänä, koska nykymaailmassa tekoäly ja puhelimen kamerat pystyvät luomaan ja tuottamaan ihan mitä tahansa ja koska tahansa.

– Huumorissa tärkeintä on vakavuuden tuhoaminen, mutta parhaimmillaan tuo pilke salakuljettaa uusia ajatuksia avautuneeseen mieleen. Maalausteni tarinat julistavat meille siitä, miten kaiken pitäisi olla, vaikka niin vain ei ole, hän kertoo.

”Etanan maksiminopeudella tehtyjä” -näyttely on Nokkalan kuudes näyttely Crusellissa. Hän mainitsee knoppitietona, että neljän eri presidentin aikana hänen näyttelynsä on ollut esillä hallissa. Joka toisella presidentillä on myös Nokkalan teos.

– Kohta tulee taas uusi presidentti, hän huomauttaa pilke silmäkulmassa.

Taidenäyttely on avoinna Crusellin Liljelund-hallissa 13.11.–8.12.2023 kulttuurikeskuksen aukioloaikojen mukaisesti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän