Sami Jäspilä Oy on Uudenkaupungin vuoden yritys – Yrittäjän timanttiristi kultaseppä Johan Johnssonille

0
Sami Jäspilä on luotsannut 15 vuotta omaa yritystään, joka viikonloppuna palkittiin Uudenkaupungin vuoden yrityksenä.

Sami Jäspilällä on takana 15 vuoden kokemus yrittäjänä olemisesta. Vuonna 2006 hän oli irtisanoutunut vanhasta työpaikasta ja osti vanhan Huolto Merlaksen liiketoiminnan. Merlaksen entisen omistajan kannustamana hän kiinnostui alasta, ja vuonna 2008 hän perusti Sami Jäspilä Oy:n.

Yrittäjät harvemmin tekevät töitä tavoitteenaan jokin palkinto, vaikka tunnustukset ovat aina hienoja asioita. Lauantaina Jäspilä sai oman tunnustuksensa tehdystä työtä, kun hänen yrityksensä palkittiin Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa Uudenkaupungin vuoden yrityksenä.

– Kyllä tätä ennemmin tehdään itsensä ja työntekijöiden vuoksi eikä palkintojen. Mutta olen yllättynyt ja tyytyväinen, että tällainen tunnustus on myönnetty, Jäspilä sanoo.

15 vuotta on pieni osa ihmisen elämää, mutta siinä ajassa paljon ehtii myös muuttua. Jäspilä kuvailee menneitä yrittäjävuosia hyviksi, joskin paljon on ehtinyt muuttua.

– Joka vuosi yritys kasvaa pienin askelein suuremmaksi ja työntekijöitä on tullut lisää. Aluksi yrityskaupan myötä sain muutaman työntekijän ja nyt meitä on 15, Jäspilä kertoo.

Jäspilän yritys tarjoaa kuljetuspalvelua, maanrakennusurakointia sekä kiinteistöhuoltoa. Vuosien saatossa nimenomaan kiinteistöhoito on työllistänyt eniten ihmisiä yrityksessä, mutta maanrakennusurakointi on kasvanut kovalla vauhdilla.

– Maanrakennus yhdistettynä kuljetukseen verrattuna kiinteistöhuoltoon ovat liikevaihdoltaan jo aika lähellä toisiaan. Kysynnän mukaan mennään ja kysyntää on todellakin riittänyt. Ei ole päivää, etteikö tietäisi työkohdetta, Jäspilä toteaa.

Kulunutta vuotta Jäspilä kuvailee ”parhaaksi vuodeksi ikinä” yrityksen suhteen. Kysynnän vuoksi kiireitä on riittänyt maarakennuspuolella johtuen isommista urakoista. Kiinteistöhuolto on pääpiirteiltään samanlaista työtä vuodesta toiseen.

– Vaihtelevat talvet tietenkin vaikuttavat siihen, kuinka paljon auraukset työllistävät meitä. Siinä ollaan säiden armoilla, Jäspilä huomauttaa.

Kiinteistöhuollossa Jäspilällä on noin sata kiinteistöä huollettavana. Yksi työn suola on tietenkin erilaiset asiakkaat eli ihmiset.

– Paljon nähdään erilaisia ihmisiä ja vaihtelevissa ympäristöissä työskennellään. Ei nyt ihan, mutta melkein tässä vuosien varrella ollaan jokaisen kaupunkilaisen kanssa oltu jollain lailla tekemisissä, hän sanoo.

Yrittäjän arki on hektistä, jossa perheen yhteisestä arjesta saattaa joutua tinkimään. Jäspilän perheeseen kuuluu vaimo ja 18-vuotias poika, jotka ovat eläneet yrittäjäarjen keskellä.

– Iso kiitos täytyy osoittaa heille ymmärryksestä, että välillä tulee pitkiä päiviä oltua töissä. Harvoin se jää alle 12 tunnin, Jäspilä kiittää.

Lomareissuillakin Jäspilällä on aina puhelin auki, jos tulee ongelmia. Työporukka on kuitenkin ammattitaitoinen ja osaava, johon Jäspilä luottaa täysin.

– Yrittäjyys antaa mahdollisuuksia, mutta on myös sitovaa. Parasta tässä on mielestäni onnistumisen tunteet, hyvä palaute sekä mahdollisuus päättää itse asioista, hän kiteyttää.

Työntekijät ovat Jäspilälle kaikkein tärkeimmät. Hän mainitseekin yhdeksi yrittäjän iloisimmista hetkiksi sen, kun nuoret työntekijät ovat myöhemmin perustaneet perheen, rakentaneet kodin ja päässeet elämässä eteenpäin.

– Se on paras palkinto, mitä yrittäjänä voi saada.

Palkintoa Jäspilä arvostaa suuresti eräänlaisena palautteena hyvästä ja jo monta vuotta jatkuneesta työstä. Hän myös haluaa korostaa, että tunnustus ei ole pelkästään hänelle itselleen, vaan koko henkilökunnalle.

Yrittäjäpiiri kaupungissa on erittäin tiivis ja kiire aikoina yrittäjät auttavat toinen tosiaan. Vapaa-aika puolestaan on yrittäjälle henkireikä, jota sitäkin useasti nautitaan perheen lisäksi myös kollegojen kanssa.

– Liikuntaa koitan harrastaa aktiivisesti lähes päivittäin harrastamalla padelia, koripalloa, kuntosalia ja lenkkeilyä.

Yrittäjän timanttiristi kultaseppä Johan Johnssonille

Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa palkittiin myös viisi yrittäjää timanttiristillä, jotka ovat toimineet yrittäjänä joko 40 tai 50 vuotta. Uudestakaupungista timanttiristin sai 50 vuotta yrittäjänä ollut Järven Kello ja Kulta -yrityksen kultaseppä Johan Johnsson.

Palkintoa hän ei itse päässyt noutamaan Turusta, sillä Johnsson viettää lomapäiviään Thaimaan lämmössä.

Lomamatkaltaan tavoitettu Johnsson taustoittaa, että aikoinaan vuonna 1925 perustettu liike oli hänen isoisän aikaansaannoksia. Helmikuussa 1973 Johnsson osti liikkeen enoltaan.

Perheyritys on siis toiminut kaupungissa jo yli 98 vuoden ajan. Johnssonin mukaan kulta-alan erikoisliikkeillä on valtakunnallisesti haastavammat ajat kyseessä taloudellisessa mielessä, koska kultakoruja myydään nykyisin vähemmän ja hopeakoruja puolestaan enemmän.

Aiemmin40 vuoden uurastuksesta timanttiristin saanut Johnsson kertoo yrittäjyyden olevan elämäntapa ja parasta siinä on mahdollisuus päättää itse asioistaan. Vapaa-ajalla Johnsson rentoutuu mökillä sekä pari kertaa vuodessa ulkomailla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän