Sydänliiton ylilääkäri: Ota rokotteet pikaisesti

0
Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Influenssakausi on alkamassa ja koronatapausten määrät ovat vahvassa kasvussa. Pelkästään influenssaan sairastuu vuosittain 300 000–800 000 suomalaista ja menehtyy arviolta noin 500–2000 henkilöä. Menehtyneistä moni on iäkäs ja sairastaa sydänsairautta. Nyt myös koronan takia sairaalahoitoon joutuneiden määrä on lähtenyt kasvuun.

Erityisesti sydänsairailla influenssa moninkertaistaa kuolemanriskin. Iäkkäillä sydänsairailla riski on viisinkertainen. Riski on 20-kertainen, jos sairastaa lisäksi keuhkosairautta.

– Influenssarokotuksella tulisi olla sydänsairaiden hoidossa lähes yhtä suuri painoarvo kuin esimerkiksi verenpaine- ja kolesterolilääkkeillä ja tupakoinnin lopettamisella. Siksi haluan kehottaa kaikkia sydänsairautensa puolesta riskiryhmään kuuluvia ottamaan rokotteet pikaisesti niin influenssan kuin koronankin varalta, ohjeistaa Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

– Tuoreet tutkimukset puhuvat vahvasti rokotusten puolesta erityisesti sydänsairaiden osalta. Suojautumisen rokotteen avulla on osoitettu esimerkiksi ehkäisevän sydämen vajaatoimintaa sairastavien ennenaikaista kuolleisuutta, jatkaa Hekkala.

Korona ei ole kadonnut minnekään. Uudelleen voimistunut epidemia on käynnistynyt lähes koko Suomessa, joka näkyy sairaalahoidon tarpeen ja hoivalaitoksissa sairastuneiden kasvuna.

– Koronavirus aiheuttaa sydämelle samanlaisen terveysriskin kuin influenssa – erityisesti entuudestaan sydänsairailla ja ikääntyneillä. Ikä onkin merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä, jossa vakavan taudin riski nousee vahvasti 70. ikävuoden jälkeen. Myös useat taustasairaudet suurentavat riskiä joutua sairaalahoitoon. Näistä syistä koronatehosteen ottaminen on erittäin tärkeää, kertoo puolestaan HUSin infektiosairauksien apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen.

Influenssa- ja koronarokotteet ovat maksuttomia kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä sairautensa tai hoitonsa takia riskiryhmään kuuluville. Ikääntyneillä on mahdollisuus hankkia tehokkaampi korkea-annoksinen influenssarokote sekä RSV- ja pneumokokkirokote, mutta ne ovat maksullisia. Ikääntyneistä vain tietyt riskiryhmät saavat maksuttoman pneumokokkirokotteen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän