Tulovero nousee, kiinteistövero pysyy ennallaan – Kaupunginvaltuusto teki päätöksen kahden äänestyksen jälkeen

0
Kaupunginvaltuusto päätti tällä viikolla Uudenkaupungin ensi vuoden tulovero- ja kiinteistöveroprosenteista.

Uusikaupunkilaisten veronmaksajien ensi vuoden tuloveroprosentti on 8,60, näin päätti kaupunginvaltuusto maanantain kokouksessaan. Tuloveroprosentti nousee siis tämän vuoden 8,11 prosentista. Sen sijaan kiinteistöverot pysyvät nykyisellä tasolla. Kaupunginvaltuusto päätti prosenteista kahden äänestyksen jälkeen.

Kaupunginhallituksen pohjaesityksenä oli, että valtuusto vahvistaisi ensi vuoden tuloveroprosentiksi 8,60, yleiseksi kiinteistöveroksi 1,12, vakituisen asuinrakennuksen veroksi 0,5, muun kuin vakituisen asuinrakennuksen veroprosentiksi 0,50 ja voimalaitosten kiinteistöveroprosentiksi 3,10. Näistä osa olisi suurempia kuin kuluvana vuonna.

– Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää näitä veroprosentteja ensi vuodelle, koska meillä on edessä vaikeat ja haasteelliset vuodet. Sen takia kaupunginhallitus päätti käynnistää yt-neuvottelut ja talouden sopeuttamisohjelman. Nämä valtuustolle esitetyt veroprosentit ovat osa sitä sopeuttamisohjelmaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raimo Löfstedt (kok.) totesi maanantain valtuustossa.

Valtuutettu Jari Nevavuori (kesk.) teki kaupunginvaltuuston kokouksessa vastaesityksen, jonka mukaan Uudenkaupungin ensi vuoden tuloveroprosentiksi vahvistettaisiin kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti 8,60, mutta kiinteistöveroprosentteja ei korotettaisi.

– Perustelen tätä sillä, että toimenpiteitä kaupungin talouden tasapainottamiseksi edellytettiin jo silloin, kun päätettiin Wintterin rakentamisesta. Toimenpiteiden toteutus on edennyt luvattoman hitaasti ja siksi joudumme päättämään tuloveroprosentista ennen kuin yt-neuvotteluiden ja sopeuttamistoimien vaikutus on tiedossa, Nevavuori totesi.

Nevavuori myönsi, että kaupungin talous on vaikeassa tilanteessa, mutta hän ei halunnut, että kaupunki reagoisi tilanteeseen niin vahvalla etunojalla kuin kaupunginhallituksen pohjaesityksessä ehdotetaan.

– Vuoden 2025 osalta tilannetta voidaan tarkastella uudestaan, kunhan ensin nähdään, mikä on kaupungin taloudellinen tilanne. En usko, että voimme edetä kokonaan ilman veronkorotuksia, joten hyväksyn esityksen tuloveroprosentin korotuksesta välttämättömänä pahana, Nevavuori sanoi.

Nevavuori huomautti, että tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää, että kaupungissa säilyy työpaikkoja ja yrityksiä, joten kiinteistöveroprosentin ennallaan pitäminen vaikuttaisi yritysten työllistämiseen.

Seuraavan puheenvuoron käytti Tapio Pääkkö (kesk.), joka ehdotti, ettei veroja korotettaisi, vaan ne pidettäisiin tämän vuoden tasolla.

– Tulojen ja menojen tasapainottamiseen veronkorotus olisi viimeinen konsti, siksi esitänkin niiden pitämistä ennallaan. Veronkorotukset vaikuttavat kaupunkilaisten tilanteeseen eri tavoin ja minua kirpaisee se, että korotukset vielä kertautuisivat paikallisille yrittäjille, jotka eivät kaipaa lisähankaluuksia. Kiinteistökulut kallistuisivat kivijalkayrittäjille ja asiakkaiden ostovoima heikkenisi, joten haluaisin nähdä ensin talouden sopeuttamistoimia ja vasta viimeisenä tartuttaisiin veronkorotuksiin, Pääkkö totesi.

Seppo Nikula (kok.) sanoi, että valtuutettujen on oltava jämäköitä ja riittävän nopeita sopeuttamisohjelman eri toimenpiteiden kanssa.

– Toimenpiteille ei ole tiukkaa aikataulua, mutta taloudellinen tilanne vaatii nopeampaa reagointia, mitä virkamiehet ovat meille esittäneet. Yt-neuvottelut ovat osaratkaisu tähän tilanteeseen, joten olen kaupunginhallituksen pohjaesityksen kannalla uskoen, että hallitus pystyy ottamaan huomioon heikkenevät taloudelliset näkymät, lisäsi Nikula.

Jaana Reijonsaari-Korsman (sd.) huomautti, että on helppo kalastella kansansuosiota sillä, että pohditaan verojen korotusten ja säästöjen vaihtoehtoja.

– Entä, jos kysytään, että korotetaanko veroja vai lakkautetaanko palveluita? On selvää, että talouden tasapainottamisohjelman kautta on haettava säästöjä, mutta ei niitä kuudessa viikossa yt-neuvotteluiden kautta runnota, Reijonsaari-Korsman lisäsi.

Mika Sjöblom (kesk.) huomautti, että silloin, kun kaupungin taloudesta etsitään säästöjä, on joko priorisoitava palveluita tai karsittava henkilöstöä.

– Ei ole sellaista säkkiä, josta voisi säästää kaupungin budjetista ilman, että se vaikuttaisi näihin kahteen. Kannatan Nevavuoren esitystä, koska päätämme nyt sokkona veroprosentin ja sen jälkeen talousarvion. Meillä ei ole sellaista kuvaa, että tietäisimme, mihin rahaa käytetään ensi vuonna, Sjöblom sanoi.

Kaupunginvaltuusto piti lyhyen neuvottelutauon, jonka jälkeen Nevavuoren ja Pääkön ehdotukset asetettiin äänestykseen vastakkain ja äänin 32–11 Nevavuoren esitys voitti.

Seuraavaksi kaupunginhallituksen pohjaehdotus ja Nevavuoren ehdotus asetettiin vastakkain ja äänin 22–21 Nevavuoren esitys voitti, joten valtuuston päätökseksi tuli, että tuloveroa korotetaan, mutta kiinteistövero pysyy ennallaan.

Fakta
Veroprosentit vuodelle 2024

Tuloveroprosentti 8,60.
Yleinen kiinteistöveroprosentti 1,03.
Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,45.
Muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 1,12.
Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti 0,00.
Voimalaitosten kiinteistöveroprosentti 3,10.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän