Uusikaupunki tunnetuksi nuorille

0

Miten Uusikaupunki saisi houkuteltua nuoria kaupunkiin? Kysymys, jota varmasti päättävissä tahoissa sekä kaupunkilaisten keskuudessa on pohdittu. Vielä enemmän kaupunkilaiset pohtivat, mitä konkreettisia asioita paikkakunnalla tehdään, jotta nuoret kiinnostuisivat tulemaan ja ennen kaikkea jäämään kaupunkiin.

Tämän vuoden kesällä keskusta-alueella ollut ajokielto L-luokan ajoneuvoille herätti ainakin nuorten keskuudessa ja varmasti myös nuorten vanhempien kesken ihmetystä. Nuorten yhdessäolo keskustassa kiellettiin ja se leimattiin häiriöksi. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että keskustassa kuuluukin olla elämää ja elämisen ääniä.

Jo aiemmin kaupunkiin rakennetut modernit aktiviteetit, kuten skeittipuisto, padel-kentät tai frisbeegolfkenttä saavat seurakseen Wintterin, joka parantaa huomattavasti olosuhteita kaupungissa.

Viime viikon perjantaina järjestettiin tapahtuma, joka oli mielestäni yksi parhaimmista tempauksista ja ideoista vähään aikaan, ja joka sai paljon nuoria liikkeelle. Uudenkaupungin kaupunki kutsui Turussa opiskelevia nuoria Uuteenkaupunkiin viettämään ensimmäistä kertaa järjestettyä Hehku Appro -tapahtumaa, joka järjestettiin samaan aikaan Hehku-karnevaalin kanssa. Kaikkiaan parisataa opiskelevaa nuorta aikuista saapui tihkusateiseen Uuteenkaupunkiin mitä värikkäimmissä haalareissaan, jotka olivat peittyneet erilaisilla kangasmerkeillä.

Uudessakaupungissa opiskelijoiden appro-tapahtumia tuskin on aikaisemmin järjestetty. Korkeakoulukaupungeissa nämä ovat olennainen osa opiskelijaelämää ja -perinnettä. Tapahtuman ideana on kerätä tapahtumaan osallistuvista paikoista, yleensä ravintoloista, leimoja erityiseen appropassiin. Leimoja saa suoritettuaan joko jonkin tehtävän tai nautittuaan siinä ravintolassa joko ruokaa tai juomaa. Passin täyttymisen jälkeen saa yleensä palkinnoksi uuden kangasmerkin niihin omiin opiskelijahaalareihin, näin myös Uudessakaupungissa.

Marraskuisena perjantai-iltana tänne oli siis saapunut parisataa osallistujaa. Osa toki Uudestakaupungista kotoisin olevia nuoria, mutta suurin osa varmaan sellaisia, jotka vierailivat kaupungissa ensimmäistä kertaa. Itse ainakin kuulin, että moni ukilaisopiskelija oli kutsunut ryhmän omia opiskelukavereitaan ylpeänä tutustumaan ensimmäistä kertaa kotiseudulleen.

Tapahtumaan oli lähtenyt kahdeksan keskusta-alueen ravintolaa, jotka olivat varautuneet nuorten asiakkaiden palvelemiseen ja laatineet omia appro-listojaan, jotka olivat opiskelijaystävällisiä. Jos sattui liikkumaan viime perjantain myöhäisiltana kaupungilla, näki kyllä poikkeuksellisen marraskuisen menon mm. kaupungin rantaravintoloiden läheisyydessä.

Vaikka opiskelijarientoihin yhdistetäänkin alkoholinkäyttö ja asiaa tuntemattomampien on helppo kritisoida näitä tapahtumia siitä syystä, on tällaisilla tapahtumilla kuitenkin monia tarkoituksia. Appron järjestämisen sääntöihin kuuluu mm. se, että tapahtuman voi suorittaa nauttimatta pisaraakaan alkoholia. Ideana on se, että nuoret opiskelijat tutustuvat toisiinsa ja luovat sitä omaa yhteisöllisyyttänsä.

Mutta juuri tällä Hehku-approlla oli myös se tarkoitus, että omaa tulevaisuuttaan suunnittelevat nuoret viettävät mukavaa ja hauskaa aikaa Uudessakaupungissa, kaupungissa, jonka nimi jäisi edes tämän tapahtuman johdosta mieleen. Ja onhan se kurpitsakuvioinen Uusikaupunki-kangasmerkki niissä haalareissa aika hyvä muistutus myös.

Eero Siivonen

toimittaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän