Vakka-Suomessa työttömiä vähemmän kuin vuosi sitten

0
Rakennusalan työttömät eivät näy vielä lokakuun työllisyyskatsauksessa.

Vakka-Suomi oli ainoa Varsinais-Suomen seutukunnista, jossa oli lokakuussa vähemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Vakka-Suomessa oli työttömiä 12 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna huolimatta kesäisistä autotehtaan irtisanomisista ja lomautuksista.

Toki edellisvuoden heinäkuussa tapahtui autotehtaalla myös vastaava prosessi ja osa lomautuksista ehti päättyäkin jo, joka selittää lokakuun lukuja. Autotehdas aloitti kuitenkin marraskuussa jälleen uudet yt-neuvottelut, jotka koskivat tällä kertaa toimihenkilöitä.

Lokakuussa Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli Turun seudulla sekä Turussa. Pienimmät työttömyysasteet olivat Turunmaan saaristossa ja Ruskolla. Kustavissa työttömiä työnhakijoita oli tämän vuoden lokakuussa 27, kun vuosi sitten samaan aikaan heitä oli 33. Laitilassa töitä haki tämän vuoden lokakuussa 243, kun vuosi sitten työttömänä oli 279, Pyhärannassa vastaavat luvut olivat 67 ja 73, Taivassalossa 63 ja 54, Uudessakaupungissa 603 ja 709 ja Vehmaalla 79 ja 80.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,7 prosenttia eli 0,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Työttömien osuus työvoimasta oli selkeästi pienempi kuin koko maassa keskimäärin.

Työttömyys on lisääntynyt vuoden aikana pahimmin opetusalan sekä hotelli- ja ravintola-alan tehtävissä. Työttömien työnhakijoiden määrä laski voimakkaimmin maatalous- ja puutarha-alan sekä palvelualan tehtävissä.

Varsinais-Suomessa työvoiman kysyntä on pudonnut viime vuoden lokakuusta lähes 40 prosenttia mutta työttömyys noussut vasta vajaalla tuhannella hengellä viime vuodesta. Valtakunnallisesti Varsinais-Suomen työttömyystilanne on varsin hyvä, koska työttömyysaste on 8,7 prosenttia, joka on yhden prosenttiyksikön alempi kuin koko maassa keskimäärin.

Lokakuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 3 800 kappaletta eli 44 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 15 800 kpl eli 36 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna lokakuun aikana 8 800 kappaletta, joista 4 800 oli uusia, lokakuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli lokakuussa tarjolle 39 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 20 200 työtöntä työnhakijaa. Näistä 59 prosenttia oli miehiä. Lokakuun aikana työttömien määrä pysyttelee yleensä samoissa syyskuuhun verrattuna, mutta nyt lomautusten määrän kasvu nosti hieman työttömyyttä.

Työttömien määrä nousi 300 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä noussut 700 henkilöllä eli 4 prosenttia, kun koko maan työttömien määrä on noussut samassa ajassa 10 prosenttia. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 400 henkilöllä eli 27 prosentilla verrattuna vuodentakaiseen.

Marraskuussa työttömien työnhakijoiden määrä pysyy normaalisti suhteellisen samana lokakuuhun verrattuna. Tiedot selviävät Varsinais-Suomen Ely-keskuksen tiistaina julkaisemasta tilastosta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän