Yhdessä tanssien ja laulaen

0

Kaikki eläkeläisjärjestöjen yhdistykset yhteen ääneen vakuuttavat, että jokaisen toiminta on poliittisesti sitoutumatonta. Jostain syystä kuitenkin kukin yhdistys toimii tavallisesti yksin. Kaikilla eläkeläisyhdistyksillä on kuitenkin yhteinen päämäärä – jäsenistön hyvinvointi ja edunvalvonta.

Kunkin yhdistyksen jäsenmäärästä johtuen toiminnalle tulee koosta riippuvia rajoitteita. Yhdistysten yhteistyö taas avaa uusia mahdollisuuksia huomattavasti suuremman yhteisen jäsenmäärän ansiosta.

Noin kymmenen vuotta sitten Uudessakaupungissa paikallisten Seniorien ja Eläkkeensaajien silloiset puheenjohtajat, allekirjoittanut ja Raimo Harjunpää, alkoivat kahvikupin ääressä tuumata voisiko löytyä jotain yhdessä tekemistä.

Ottamalla yhteyttä paikallisiin Eläkeläisiin ja Eläkeliittoon syntyi yllättävän helposti ajatus yhteisistä kuntotansseista. Mutta yhteiskunnassamme on runsaasti määräyksiä ja rajoitteita miltei kaikkia mahdollisia toimintoja koskien. Ne aiheuttivat tässäkin asiassa niin paljon ongelmaa, että koko hanke oli vaarassa kaatua.

Apu löytyi Uudenkaupungin viranomaisilta, ja kaupungista tuli muodollisesti yhdistysten yhteistyökumppani. Tämä järjestely aiheutti sen, että mitään toisarvoista byrokratiaa ei tarvittu.

Vuoden 2016 alusta saakka on yhdessä järjestetty kuntotansseja Työväentalolla joka toinen maanantai-iltapäivä.

Pauli Aaltosesta, Lasse Helanderista ja Apa Lehtosesta muodostuva kolmihenkinen orkesteri on järjestelyjen alusta asti huolehtinut elävästä tanssimusiikista.

Tanssit ovat saaneet suuren suosion. Esimerkiksi jo vuoden 2017 aikana osanottajia oli lähes tuhat.

Väliajalla on tarjolla virvokkeita ja kahvia. Huomattavaa on, että alusta alkaen tähän asti kahvileivonnaiset on leiponut omista raaka-aineistaan Pirkko Havanko. Tämä jos mikään on hieno esimerkki siitä kuinka paljon tässä tanssihankkeessa on mukaan sitoutuneita upeita ihmisiä.

Väliajalla kaikkien osallistujien kesken arvotaan nykyisin ravintolalounas kahdelle henkilölle.

Järjestelyistä vastaa kukin yhdistys vuorollaan.

Tansseihin saavutaan kauempaakin naapurikaupungeista. Tanssijoita on ollut useasti jopa yli kahdeksankymmentä kerrallaan. Tanssin ilo näkyy ja kuuluu, ja liikunta luo terveyttä.

Pienellä sisäänpääsymaksulla ja kahvion tuotolla on maksettu ensin kaikki kulut, ja lopputuotolla hankittu vanhusväen hyvinvointia varten esimerkiksi televisio, kuntoilulaitteita ja jopa sydäniskuri yhteiseen tapaamispaikkaamme Sakunkulmaan ja Työväentalolle.

Uudessakaupungissa on saatu yhteistyöstä niin hyvää kokemusta, että viime vuonna Eläkkeensaajien Raimo Harjunpään aloitteesta käynnistettiin yhteislaulu- ja karaoketoiminta. Laulutapahtumat ovat kerran kuukaudessa.

Tanssit ja laulaminen yhdistävät ihmisiä monin tavoin. Niiden järjestelyissä on monta vaihetta, jossa ihmisten kanssakäymisen tärkeys korostuu. Tanssijoiden kosketus partneriin tuo sellaista lämpöä elämään, joka tuntuu toisinaan vähenevän ympäristöstämme.

Uudessakaupungissa eläkeläisyhdistysten yhteistyö saa meidät tuntemaan, että vanhanakin voi olla hauskaa.

Seppo Sjöblom

Uudenkaupungin Kansalliset Seniorit ry

pj. 2012–2015 ja 2020

Kirjoitus on julkaistu alun perin Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin tämän vuoden Vuositervehdyksessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän