Apteekki tarjoaa myös sairaanhoitopalveluita – Sairaanhoitaja neuvoo, testaa ja rokottaa

0
Uuden apteekin apteekkari Katriina Helasmo ja terveyspalvelu Wallattoman sairaanhoitaja ja perustaja Jaana Lähteenkorva tarjoavat terveyspisteessä sairaanhoidon palveluita.

Uudenkaupungin Uudesta apteekista on parin viikon ajan saanut myös sairaanhoitopalveluita. Tiistaisin ja torstaisin voi ajanvarauksella tai ilman käydä kyselemässä sairaanhoitajalta sairauden hoitoon, sairauden ehkäisyyn tai terveyden edistämiseen liittyviä asioita.

– Teemme myös korvahuuhteluita, verenpainemittauksia, laboratoriokokeita ja muistitestejä. Annamme myös esimerkiksi punkki- tai influenssarokotuksia sekä neuvomme painonhallinnassa ja autamme diabeteksen seurannassa, sairaanhoitopalveluita tarjoavan Wallaton Oy:n sairaanhoitaja ja perustaja Jaana Lähteenkorva kertoo.

Uuden apteekin apteekkari Katriina Helasmo sai idean apteekissa tarjottavista sairaanhoitopalveluista jo muutama vuosi sitten. Helasmo totesi, että kaikkien sairaanhoitopalveluihin liittyvien lupien sijaan olisi helpompaa, jos joku tuottaisi palvelut omana toimintanaan, mutta apteekin tarjoamissa tiloissa.

Hän törmäsi Lähteenkorvan yritykseen ja toimintaa testattiin Uudessakaupungissa pop up -päivässä viime kesänä.

– Saimme innostuneen vastaanoton tarjoamastamme yhden luukun palvelusta ja toiminnalle tuntui olevan kysyntää, joten päätimme vakinaistaa toiminnan. Nyt olemme kyenneet tarjoamaan maksullisia sairaanhoitajan palveluita marraskuun loppupuolelta lähtien, Helasmo kertoo.

Lähteenkorvan yritys on perustettu vuonna 2017 ja sen alkuperäisidea oli tarjota kotisairaanhoitoa. Forssassa pääpaikkaansa pitävän yrityksen toiminta laajeni nopeasti myös sairaanhoitaja apteekissa -palveluun ja nyt se tekee yhteistyötä jo useiden apteekkien kanssa ympäri Suomen.

– Monet ovat huolissaan palveluiden saatavuudesta, kun hyvinvointialueet kärvistelevät rahapulan kanssa ja toimintoihin haetaan säästöjä. Tuomme apteekkeihin sairaanhoitajatoiminnalla lisäpalvelua ja osassa toimipisteitä olemme lisänneet palvelua jopa niin, että meillä on jatkuva etälääkäriyhteys, Lähteenkorva lisää.

Helasmo kertoo, että apteekissa on pyritty auttamaan tähänkin asti kaikessa siinä, mikä on ollut farmaseuttien ja proviisoreiden tietotaitojen perusteella mahdollista, mutta jatkossa sairaanhoitajan neuvot tuovat vielä oman lisänsä apteekkien palvelukokonaisuuteen.

– Toki autamme jatkossakin kaikessa siinä, missä voimme, mutta on muistettava, että me emme ole lääkäreitä. Lääkäri on voinut kirjoittaa reseptin esimerkiksi lääkepistokselle, jonka voi noutaa meiltä ja jatkossa sairaanhoitaja voi opastaa pistoksen antamisessa tai antaa lääkkeen, Helasmo muistuttaa.

Sairaanhoitaja voi mitata esimerkiksi asiakkaan ferritiiniarvon tai selvittää, mikä asiakkaan vitamiinintarve on. Lähteenkorvan mukaan palvelua voisi luonnehtia esimerkiksi selvittäväksi ja poissulkevaksi sairaanhoidoksi.

– Kaikki apteekeissa tehdyt toimenpiteet kirjataan Omakantaan, mutta emme esimerkiksi voi tarkastella etukäteen asiakkaan terveystietoja Omakannasta, Lähteenkorva huomauttaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän