Ihmiset ovat järjestyksenvalvojan työn suola – Lomautettuna oleva Jari Lahikainen ei usko palaavansa enää autotehtaalle

0
Jari Lahikainen on tuttu näky koripallo-otteluissa, joissa hän toimii järjestyksenvalvojana.

Jari Lahikainen hörppii kahvia ja viettää talvista iltapäivää Uudessakaupungissa. Päivisin paljon kävelyä harrastavalla Lahikaisella riittää aikaa, vaikkakin ikävistä syistä. Edelliskesästä lähtien hän on nimittäin ollut lomautettuna autotehtaalta, eikä Lahikainen usko kutsua käyvän töihin uudestaan.

– Talvisin päivät eivät kulu yhtä rivakasti kuin vaikkapa kesällä, jolloin mökillä pystyi viettämään aikaa puuhastellen kaikennäköistä, Keski-Suomessa mökkeilevä Lahikainen kertoo.

Autotehtaalla sisäisen logistiikan palveluksessa Lahikainen oli kahdeksan vuotta, kunnes edelliskesänä tuli lomautus. Lahikainen toimi muun muassa tiiminvetäjänä ja muistaa, kuinka tehtaan kiireisimpinä aikoina mentiin lujaa.

– Ensin oltiin kaikki viikonloput töissä ja ylitöiden jatkoilla, kunnes kaikki pysähtyi kuin seinään. Lomiakaan ei oikein kerjetty pitämään kiireiden takia, hän kiteyttää muutoksen.

Piakkoin 62 vuotta täyttävä Lahikainen kertoo olleensa töiden haussa aktiivinen, mutta toteaa tulleensa kokeneeksi, kuinka paljon ikäsyrjintää on työnhaun yhteydessä olemassa.

– Ei siitä paljoa puhuta, mutta kyllä TE-toimisto sen tiedostaa. Sitten kun kuuntelee välillä politiikkojen puheita asiasta, välillä pistää oikein vihaksi, hän toteaa.

Kaikista hakemuksista, joita Lahikainen on lähettänyt eteenpäin, haastatteluihin pääsyprosentti on hänen laskujensa mukaan viisi.

Ennen autotehdasta Lahikainen työskenteli kirjapainossa kaikkiaan 30 vuotta ja työnjohtajana 19 vuotta. Silläkin alalla hiipuminen tapahtui vuosien saatossa.

– Kaikki lomakkeet muuttui sähköiseksi ja myös valtion päätösten seurauksena joitakin töitä ulkoistettiin Viroon, Lahikainen muistelee.

Täysin ilman tekemistä Lahikainen ei missään tapauksessa ole. Hänet nimittäin moni on varmasti tunnistanut erilaisissa tapahtumissa järjestyksenvalvojan liivi päällä. Vapaa-ajan harrastus alkoi lapsuuden harrastuksen, eli koripallon, kautta.

– 2014 edellisiä valvojia jäi sivuun koripallomatseista ja uusille oli kova tarve, sillä määräykset kiristyivät silloin. Kortillisia valvojia tarvittiin enemmän, joten siitä se lähti, Korihaissa junioripuolella monessa aikoinaan vaikuttanut Lahikainen taustoittaa.

Nopeasti sana levisi ja pian Lahikaista kysyttiin myös jäähallin urheilutapahtumiin valvojaksi. Tänä päivänä hänet voi nähdä urheilutapahtumien lisäksi myös keskustassa kaupungin järjestämissä tapahtumissa.

– Ravintoloihin yöksi valvomaan lähteminen ei houkuta yhtään. Sitä on kerran testattu ja kerta riitti, Lahikainen naurahtaa.

Järjestyksenvalvojat joutuvat työnsä luonteen vuoksi useasti työskentelemään päihtyneiden ihmisten kanssa, jolloin häiriötilanteilta ei voi välttyä.

– Puhumalla kaikesta yritetään selviytyä eikä pidä lähteä provosoimaan tilannetta yhtään. Kyllä siinä tilanne kärjistyy aika äkkiä, jos valvoja on jotenkin hyökkäävän oloinen myös, Lahikainen huomauttaa.

Tapahtumia olisi vaikka kuinka paljon, mutta järjestyksenvalvojia ei puolestaan kaikkialle riitä. Lahikaisen mukaan kortillisia valvojia on aika vähän, joten samat ihmiset pyörivät useissa tapahtumissa.

– Korona-aikana kursseja ei järjestetty ja monilla luvat menivät umpeen. Sitten kursseja alettiin taas järjestämään, mutta vanhat eivät enää uusineet korttejaan, Lahikainen selittää.

Lisäksi Lahikainen epäilee, että Helsingissä tapahtuneet valvojien väärinkäytökset ovat pilanneet alan mainetta ettei uusia hakijoita helpolla saa.

Ensi vuonna valvojana kymmenen vuotta täyteen saava Lahikainen kertoo työn parhaimmaksi puoleksi ihmiset, joita tapahtumissa näkee.

– Ihmisten kanssa saa jutella ja torimyyjät ovat tulleet tutuksi. He saattavat jopa kysäistä apuja kantohommissa tai muussa pienessä järjestelytöissä. Tosi harvoin tässä työssä tulee ikäviä tapauksia, hän kertoo.

Valvojan keikkatöiden ohella Lahikainen on silti silmät avoinna työpaikkailmoitusten suhteen. Verkkoja on myös vesillä koulutuksen suhteen.

– Olen hakenut tapahtuma-alan koulutukseen Laitilaan. Silloin voisi käsitellä laajemmin tapahtuma-alan juttuja sekä saisi kaikki lupakortit haettua samalla, Lahikainen paljastaa.

Sitä ennen Lahikaisen voi nähdä keltainen järjestyksenliivi päällä Pohitullissa, jäähallissa tai vaikka kirkon edustalla joulurauhan julistuksessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän