Jouluherkkujen lyhyt historia

0
Uudenkaupungin Sanomat 22.12. 1903.

Reilu sata vuotta sitten joulutunnelma ei syntynyt kinkusta, tortuista tai joulupipareista. Pöytä katettiin tavallista arkipäivää paremmin, mutta niillä ruuilla mitä saatavilla oli ja mihin perheellä oli varaa. Monet meidän perinteisiksi jouluherkuiksi mieltämämme ruuat, kuten vaikka lanttulaatikko ja rosolli, olivat tuolloin pitoruokaa. Niitä tarjottiin juhlassa kuin juhlassa.

Varakkaammissa uusikaupunkilaisperheissä herkuteltiin jouluna hyvinkin eksoottisilla valikoimilla. Vuonna 1903 julkaisi paikallinen suuri kauppahuone Lindén & Wallin Uudenkaupungin Sanomissa ilmoituksen 20. joulukuuta ilmoituksen, missä mainostettiin erilaisia herkkuja jouluun. Tarjolla oli runsaasti makeisia ja hedelmiä, mutta myös hummeria, hanhenmaksapasteijaa, manteleita, pähkinöitä, kuivattuja rusinoita ja hedelmiä.

Kymmenen vuotta myöhemmin joulupöytään mainostetaan ostettavaksi mm. erilaisia makeisia, valmiita luumutorttuja mutta myös muita valmiita piirakoita. Juhlaruuaksi kelpasivat liha- mutta myös kaalipiirakka. Joulutorttu, kuten moni muukin meidän suomalaisina perinneruokana pitämämme jouluherkku, on kotoisin Ruotsista. Siellä on leivottu voitaikinaleivonnaisia jo 1700-luvulla. Aluksi torttujen täytteenä käytettiin omenahilloa.

Toki myös kala on kuulunut uusikaupunkilaisten joulupöytään jo vuosisatojen ajan. Kala on ollut luonteva valinta rannikkoseudun asukkaille. Jos pitäisi nimetä pitkäikäisin suomalainen jouluruoka, olisi se lipeäkala. 1930-luvun alussa Uudenkaupungin Sanomissa mainostettiin muiden jouluherkkujen ohella myös erilaisia kaloja ja kalatuotteita, kuten siikaa, silliä ja muikun mätiä.

Yletön jouluherkuttelu katkesi sotavuosiin. Ruokapulasta johtuen kaupoissa myytiin sitä mitä käsiin saatiin. Vuoden 1943 Uudenkaupungin Sanomista löytyy vain muutama pieni jouluruokiin liittyvä ilmoitus. Sen sijaan paikalliset kauppiaat itse ilmoittivat joulukuun lehdissä ostavansa porkkanoita ja punajuuria, jos vain jollain oli vielä varastoa jäljellä.

Vielä 1950-luvun alussa jouluruokamainonta oli hyvin maltillista. Mutta nyt oli jo keksitty yksi tunnetuimmista jouluun liittyvistä mainoslauseista; kinkku on joulupöydän kunkku. Vielä enne sotavuosia, 1920- ja 1930 -luvulla joulupöydässä saattoi possun sijasta olla esimerkiksi lammasta.

1900-luvun viimeisinä vuosikymmeninä jouluruokamainoksissa painotettiin ”perinteisiä” jouluruokia. Nyt piti muun muassa olla kinkun kanssa lanttu- ja porkkanalaatikkoa, kahvin kera joulutorttuja ja pipareita, juomaksi glögiä ja aattoaamuksi riisipuuroa.

2000-luvulla jouluruokaperinteitä on muuttanut kasvissyöjien ja erilaisten erikoisruokavalioiden yleistyminen. On tehty osin paluu 1800-luvun lopulle, missä joulupöytään katettiin niitä mieluisia herkkuja, eikä joulun pakkopullia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän