Koirarekisterin siirtymäaika päättymässä – koira ilmoitettava vuoden loppuun mennessä

0
Koirarekisteriin voi ilmoittaa yhä koiransa.

Ruokaviraston koirarekisteriin tulee ilmoittaa kaikki Suomessa asuvat koirat tämän vuoden loppuun mennessä. Tavoitteen saavuttamisessa päivät ovat tosin käymässä vähiin. Viranomaisrekisteriin on toistaiseksi ilmoitettu noin 140 000 koiraa, eli vajaa viidesosa Suomen noin 800 000 koirasta.

Koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulivat Suomessa pakolliseksi vuoden 2023 alusta. Koirat tulee ilmoittaa rekisteriin viimeistään kolmen kuukauden iässä tai ennen kuin ne luovutetaan eteenpäin. Ennen vuotta 2023 syntyneisiin koiriin on sovellettu siirtymäaikaa, ja ne tulee ilmoittaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Toukokuussa auenneeseen ja syksyllä y-tunnusasioinnilla täydennettyyn Ruokaviraston koirarekisteriin on kertynyt rekisteröintejä tasaiseen tahtiin, mutta varsinaista ilmoitusruuhkaa odotetaan vuoden lopulle.

– Ilmoituksia puuttuu erityisesti vanhemmista, ennen vuotta 2023 syntyneistä koirista, joihin sovellettu siirtymäaikaa. Jos et ole ilmoittanut vielä koiraasi, nyt on aika toimia, kannustaa erityisasiantuntija Kirsi Vehkakoski Ruokavirastosta.

Mikrosiru- ja ilmoitusvelvoite koskee myös toisesta maasta pysyvästi Suomeen saapuvia tai maassa väliaikaisesti yli kolme kuukautta oleskelevia koiria.

Ilmoitusvelvollisuus perustuu lainsäädäntöön. Eläimen tunnistusmerkitseminen mikrosirulla ja tietojen ilmoittaminen rekisteriin on koiran haltijan vastuulla. Koiran haltijan on ilmoitettava rekisteriin ilmoitettujen tietojen muutoksesta eli myös koiran kuolemasta, lopettamisesta tai katoamisesta, kuukauden kuluessa. Myös toimimattoman mikrosirun korvaamisesta on ilmoitettava samassa määräajassa.

Koiraa hankkivan on hyvä varmistaa, että myyjä on ilmoittanut pennun rekisteriin. Siitä voi pyytää myyjältä todistuksen esimerkiksi kuvakaappauksena. Koirarekisterin asiakaspalvelusta on myös mahdollista kysyä, onko tietty mikrosirutunnus ilmoitettu rekisteriin vai ei.

– Toivomme, ettei kukaan enää hankkisi pentua, jota ei ole ilmoitettu viranomaisrekisteriin, Vehkakoski toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän