Luukku 22: Glögi tiivistyy marmeladeiksi pienellä vaivalla

0
Valmiit glögimarmeladit koristellaan tomusokerilla.

Marmeladeja on helppo valmistaa itse. Pääraaka-aineena voi olla jouluinen glögi, mikä tahansa mehu tai vaikka sileä hedelmäsose.

Marmeladit jähmetetään agar agar -jauheella, jota on saatavilla tavallisista ruokakaupoista. Agar agar on valmistettu merilevästä, sopii myös vegaaneille ja toimii monissa leivonnaisissa liivatteen korvikkeena.

Marmeladeista voi tehdä myös kirpeitä, jolloin seokseen ja pinnan sokerin joukkoon voi sekoittaa hyvin pienen määrän sitruunahappoa – jota myöskin on saatavilla kauppojen mausteosastoilta.

Tarvikkeet:

5 dl glögitiivistettä (tai vahvaa mehua)

5 dl vettä

6 dl sokeria

0,6 dl agar agar -jauhetta

(sitruunahappoa)

Päälle: Sokeria tai tomusokeria ja kirpeisiin marmeladeihin n. 1–2 tl sitruunahappoa sokeriin sekoitettuna

Tee näin:

1. Vuoraa laakea reunallinen astia kelmulla tai varaa esille silikonimuotteja. Silikoniset jääpalamuotit sopivat hyvin.

2. Kiehauta glögitiiviste, vesi ja sokeri kattilassa.

3. Ripottele agar agar -jauhe nesteeseen vispilällä vispaten, ettei jauhe paakkuunnu. Keitä kaksi minuuttia, ei enempää.

4. Kaada seos kannuun, josta se on helpompi kaataa muotteihin. Kaada liemi astioihin ja muotteihin jähmettymään.

5. Anna jähmettyä yön ylitse. Seuraavana päivänä marmeladit kannattaa irrottaa varovasti muoteista ja leikata paloiksi ja jättää vielä ilman muotteja jähmettymään huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi.

6. Sokeroi marmeladit kunhan marmeladi ei tunnu enää märältä, vaan on kuivunut tahmean kuivaksi. Jos haluat kirpeitä marmeladeja, sekoita sokerin joukkoon pieni määrä sitruunahappoa.

Teksti ja kuvat: Jaana Pakarinen

Joulukalenteriassa uusi juttu joulun odotukseen joka aamu 24.12. asti. Joulukalenterin tuottavat yhteistyössä Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan Lehti, Salon Seudun Sanomat, Somero-lehti ja Uudenkaupungin Sanomat.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän