Matti myy kuusen ja vie sen tarvittaessa pois

0
Matti Karhu on kasvattanut joulukuusia "mukavana harrastuksena" jo parikymmentä vuotta.

Viimeiset kolme vuotta uusikaupunkilainen Matti Karhu on kaupannut kasvattamiaan joulukuusia K-market Kaunisrannan pihalla.

– Palveluun kuuluu myös, että haen loppiaisen jälkeen myymäni kuusen pois, jos asiakas niin haluaa, Karhu selvittää.

– Tosin aika moni omakotitalossa tai rivitalossa asuva kertoo vievänsä joulukuusen joulun jälkeen pihalle koristeeksi. Siinä voi sitten pitää kausivaloja läpi talven tai laittaa vaikka ruokintapaikan linnuille. Näin joulukuusesta voi olla iloa ihan vappuun asti.

Tilanteen niin vaatiessa Matti Karhu vie kuusen myös näytille asiakkaan kotiin.

– Jos asiakas ei syystä tai toisesta pääse itse paikalle kuusia katsomaan, niin minä voin viedä hänelle näytille muutaman vaihtoehdon, joista asiakas saa sitten itse valita mieleisensä. Tarvittaessa kannan sitten kuusen sisään ja pistän vielä jalkaankin. Tämä palvelu on tarpeen monelle ikäihmiselle, Karhu kertoo.

Joulukuusi säilyy sisällä pudottamatta neulasiaan, jos sen muistaa hoitaa oikein.

– Tärkeintä on pitää huolta siitä, että kuusella on koko ajan riittävästi vettä. Etenkin ensimmäisinä päivinä kuusi on hyvin janoinen. Jos kuusi pääsee kerran kuivahtamaan, niin sitten sitä ei pelasta mikään. Mutta hyvällä hoidolla joulukuusi säilyy loppiaisen ylikin, Karhu painottaa.

Tasainen ja tuuhea joulukuusi syntyy harvoin sattumalta.

– Puusta tulee kaunis, kun se saa kasvaa sille sopivalla paikalla ja sitä hoidetaan ja leikataan säännöllisesti, tiivistää Karhu.

Työläintä on kitkeä useamman kerran kesän aikana jokaisen kuusen alusta heinistä ja muista rikkakasveista. Jos tätä ei tee, tulee kuusen alaoksista heikot.

Parikymmentä vuotta joulukuusia kasvattanut Karhu istuttaa joka kevät raivatulle metsäalueelle sata uutta kuusentainta.

– Kuusen kasvaminen sopivaan mittaan vie aikaa noin 10 vuotta. Istutetavat taimet ovat parin vuoden ikäisiä, joten nyt myynnissä olevat kuuset ovat noin 12 vuoden ikäisiä, Karhu laskee.

Karhun käyttämät taimet tulevat metsänhoitoyhdistykseltä ja ovat suomalaista taimituotantoa.

Joulukuusten kasvatus on Matti Karhulle harrastus. Harrastus on myös vanhan, Uudessakaupungissa 1970-luvun alussa valmistetun Saab-henkilöauton entisöinti.

– Toi nyt Saabin tähän kuusenmyyntipisteelle näytille. Se on herättänyt paljon mukavia keskusteluja ja muistoja ihmisten kesken. Ja on se nuoremmankin polven mieleen. Meidän lapsenlapset ovat antaneet tälle yksilölle lempinimen Sämpylä, Matti Karhu hymyilee.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän