Näin saat joulutähden kestämään koko sesongin ajan

0
Punainen joulutähti on suomalaisten suosikkijoulukukka.

Kauppapuutarhaliiton mukaan joulun suosikkikukka suomalaisille on perinteinen punainen joulutähti. Kauniinväriset ja -muotoiset joulutähdet luovat viihtyisän ilmapiirin pohjolan harmaisiin ja talvisiin päiviin.

Nappaa alta asiantuntijavinkit siitä, miten saat pidettyä joulutähdet vahvoina ja värikkäinä aina uuteen vuoteen saakka.

Joulutähti on alunperin on kotoisin Meksikosta. Trooppisessa ilmastossa kasvit kasvavat jopa metrin korkuisiksi pensaiksi. Nykyiset, joulukukiksi jalostetut kasvit hyötyvät samankaltaisesta kasvuympäristöstä.

Varmista siis, että joulutähdet ovat ostopaikassaan tarpeeksi valoisassa ja lämpöisessä paikassa. Hyväkuntoisen kasvin tunnistaa rehevän tiheästä, vahingoittumasta lehdistöstä sekä pienistä keltavihreistä nupuista. Voit varmistua riittävästä kosteudesta kokeilemalla ruukun painoa.

Vältä ostamasta joulutähtiä, jotka ovat sijoitettuina kaupan pimeään nurkkaan, vetoisalle sisäänkäyntialueelle tai alle 15°C lämpötiloihin. Kasvit reagoivat yleensä näihin olosuhteisiin pudottamalla lehtensä muutaman päivän kuluttua ostosta.

Ostoksen jälkeen kääri joulutähti huolellisesti ja vie se kotiin mahdollisimman pian. Kääri myös ruukku, jotta herkät juuret pysyvät suojassa. Helli joulutähteä autossa lämmitetyllä paikalla – pakkasilla lyhyt matka takakontissakin voi olla sille liikaa.

Kotona poista kääre heti, kun tuot kukan sisään. Voit totuttaa joulutähden lämpöiseen huoneilmaan pikkuhiljaa pitämällä sitä ensimmäiset pari tuntia kaupan lämpötilaa vastaavassa paikassa, ja siirtämällä sitten lopulliselle paikalleen.

Ideaali paikka on valoisa, lämmin ja suojattu vedoton. Ihanteellinen huonelämpötila on 15-22°C välillä. Mitä lämpimämpi paikka, sitä enemmän kasvi tarvitsee vettä. Joulutähti viihtyy myös ikkunalla, kunhan se ei altistu vedolle. Viileällä pinnalla, kuten kivisellä ikkunalaudalla, aluslautanen suojaa kasvin juuria.

Vaikka joulutähdet pitävätkin lämmöstä, liian kuuma ei ole niille hyväksi. Ne reagoivat herkästi korkeisiin lämpötiloihin tiputtamalla lehtiään, joten paikka aivan lämpöpatterin tai uunin vieressä ei ole se ihanteellisin.

Joulutähdet sietävät kevyttä kuivuutta paremmin kuin liiallista kosteutta. Vasta kun mullan pinta on kuiva, on aika kastella. Kastelutiheyteen vaikuttavat muun muassa ympäristön lämpötila ja ilmankosteus sekä esimerkiksi ruukun koko. Pienissä ruukuissa olevat minijoulutähdet tarvitsevat tiheämmin vettä kuin isommassa ruukussa olevat kasvit. Kasteluun kannattaa käyttää huoneenlämpöistä vettä.

Joulutähtiä voi kastella ylhäältä päin, alhaalta päin tai upottamalla. Kasteltaessa ylhäältä päin anna vettä kasvin tyvelle, kahden tai kolmen päivän välein. Vältä kastelemasta lehtiä. Vaikka mullan pinta olisi kuiva, pysyvät juuret kosteina.

Alhaalta päin vettä kaadetaan ruukun aluslautaselle. Tarkkaile lautasta kastelun jälkeen, ja kaada ylijäänyt vesi pois noin 15 minuutin jälkeen.

Kolmas tapa kastella on upottaa kasvi ruukkuineen vedellä täytettyyn vatiin. Tee upotuskastelu noin kerran viikossa, kunnes veden kupliminen loppuu. Nosta kasvi hetkeksi kuivahtamaan, ennen kuin siirrät sen takaisin paikoilleen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän