Turvateknologiasta tukea ikääntyneiden hoivaan – Kokeilu käynnistyy Uudessakaupungissa

0
Inlisolin toimitusjohtaja Aki Nummela (vas.), Attendon kehityspäällikkö Anna Valtonen, Attendo-kodin johtaja Anne Seikola, Inisolin tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava Federica Previtali ja Inlisolin tuotekehityjohtaja Amin Torabi.

Hoivayhtiö Attendon Ilonakodissa Uudessakaupungissa testataan paikallisen Inlisol Oy:n laitteita. Kyseessä on ikääntyneiden terveydenhuoltoon suunnitellut älykkäät laitteet, jotka asennetaan Ilonakodin asukashuoneisiin. Viisi asukasta saa huoneeseensa laitteiston, joka välittää henkilökunnalle tietoa asukkaan liikkeistä ja elintoiminnoista.

– Suuret toiveet on, että tästä olisi apua, varsinkin yöhoitajalle. Henkilökunta odottaa mielenkiinnolla, miten sensorit ja ohjelmistot toimivat käytännössä ja onko niistä konkreettista apua, Hiulla sijaitsevan Attendon Ilonakodin johtaja Anne Seikola sanoo.

Inlisolin toimitusjohtaja Aki Nummela kertoo, että yritys haluaa vastata väestön ikääntymisen aiheuttamaan yhteiskunnalliseen haasteeseen älyteknologialla.

– Tavoitteenamme on lievittää hoitajapulaa ja parantaa hoidon laatua ymmärtämällä, mitä asukkaan huoneessa tapahtuu vuorokauden jokaisena sekuntina ja pitämällä samalla yksityisyyden suojaamisen korkealla tasolla, Nummela sanoo.

Inlisolin kehittämä turvaratkaisu käyttää radioaaltoteknologiaa, jolla seurataan huoneessa liikkuvan asukkaan liikkeitä ja asentoja. Se mittaa myös kehon perustoimintoja, kuten sydämen sykettä ja hengitystä. Järjestelmä havaitsee, jos huoneessa oleva henkilö kaatuu, ja hälyttää henkilökunnan välittömästi.

– Teknologian avulla henkilökunta voi myös ennakoida ja ehkäistä kaatumisia yöllä, Inlisolin tuotekehitysjohtaja Amin Torabi sanoo.

Ilonakodin yöhoitaja tekee kokeilun aikana normaalit tehtävänsä, kuten kolme yökierrosta ja tarvittavat asentohoidot ja muut avustavat käynnit.

– Tavoitteenamme on minimoida asukkaiden häiriöt käyttämällä ratkaisua, joka havaitsee, milloin he kääntyvät itse. Näin varmistetaan, että asukkaat voivat nukkua rauhassa ja henkilökunta voi keskittyä laadukkaan hoidon tarjoamiseen, Torabi lisää.

Inlisolin älylaitteet eivät vaadi hoivakodin asukkaille puettavia elementtejä, joten esimerkiksi muistiongelmainen ei pääse irrottamaan ranneketta tai kelloa ranteestaan.

– Esimerkiksi hoivakodissa tutkimme parhaillaan, mikä olisi tehokkain tapa tuoda sensoreiden keräämät tiedot henkilökunnalle. Tämä voisi tapahtua tarjoamalla esikäsitelty tieto työntekijöiden älylaitteisiin, taukohuoneen näyttötaululle tai suoraan asukastietojärjestelmään, Nummela sanoo.

Seikolan mukaan osa Ilonakodin asukkaista on esittänyt huolen teknologian turvallisuudesta. Heidän läheistensä kanssa on keskusteltu siitä, että hoivakodissa käytetyissä laitteissa ei käytetä kameraa, eikä niihin tallenneta muita yksilön tunnistetietoja. Asukkaat ovat järjestelmässä vain numerokoodeja.

– Järjestelmän keräämiä tietoja ei jaeta ulkopuolisille tahoille, eikä numerokoodeja voida yhdistää tiettyihin henkilöihin. Suhtaudumme tietosuojaan vakavasti ja olemme sitoutuneet siihen, että keräämämme tiedot ovat turvallisia ja niitä käytetään asianmukaisesti, Seikola sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän