Ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona

0
Ensi viikon keskiviikkona on presidentinvaalien ennakkoäänestyksen ensimmäinen äänestyspäivä.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona. Se kestää tiistaihin 23. tammikuuta asti. Mahdollisen toisen kierroksen ennakkoäänestys on 31.1.–6.2. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28.1. ja mahdollisen toisen kierroksen varsinainen vaalipäivä 11.2.

Täysi-ikäinen äänioikeutettu voi äänestää valintansa mukaan joko ennakkoon tai vaalipäivänä. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla, jos haluaa äänestää vaalipäivänä, se on mahdollista vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeutetulle saapuneeseen ilmoituskorttiin.

Presidentinvaaleissa äänioikeutettu on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään ensimmäisen vaalin vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänestäjän on kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Henkilöllisyystodistukseksi kelpaa voimassa oleva poliisin antama henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti.

Uudessakaupungissa ennakkoäänestyspaikkana toimivat co working- ja etätyötila Messi (Koulukatu 7) sekä Kalannissa, Pyhämaassa, Lokalahdella ja Lepäisillä kiertävä ennakkoäänestysbussi. Myös tietyissä hoivalaitoksissa asuvilla on ennakkoäänestysmahdollisuus.

Mikäli äänestäjän liikuntakyky on rajoittunut, niin hän voi äänestää ennakkoon myös kotonaan, mutta siitä on sovittava erikseen keskusvaalilautakunnan kanssa.

Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikka Uudessakaupungissa määräytyy äänestäjän asuinalueen mukaan. Vaalipäivän äänestyspaikkoja ovat etätyötila Messi, Hakametsän koulu, Saarniston palvelukeskus, Lokalahden koulu, Pyhämaan nuorisoseurantalo ja Kalannin kirjasto.

Presidentinvaaleihin liittyvät ulkomainontatelineet löytyvät kaupungin keskustan torilta, Lokalahdella Erkontien ja Ahjolantien kulmauksesta, Pyhämaan entisen terveysaseman pihalta sekä Kalannin keskustassa Leijonapuiston edustalla. Ulkomainonta muualla kaupungin alueella on kiellettyä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän