Järkevää kuluttamista

0

Nyt kun puhutaan kestävästä kuluttamisesta, helposti ajatellaan, että asia on hoksattu vasta nyt. Tosiasiassa kestävässä kuluttamisessa ja kierrättämisessä ei ole mitään uutta. Sodan jälkeen, pula-aikana, kaikki materiaali käytettiin mahdollisimman hyvin loppuun. Äidin kuluneista vaatteista tehtiin vaatteita lapsille. Laitteet purettiin ja osat käytettiin uudestaan. Kaikkea kierrätettiin, yleensä suvun kesken, mutta myös käytettyjen tavaroitten liikkeitten ja kirpputorien kautta. Pitkään pula-ajan jälkeenkin suomalaiset olivat säästäväisiä ja harkitsevia kuluttajia.

Kun kansakuntamme vaurastui, säästäväisyys unohtui. Nyt meidän on opeteltava kestävää kuluttamista uudelleen ympäristösyistä. Hyvänä kirittäjänä on myös kustannusten nousu.

Tässä lehdessä käsittelemme fiksua kuluttamista. Kestävä kuluttaminen alkaa jo ostovaiheessa. Kestävä kuluttaja puntaroi tuotteen ostoa sen todellisen käyttötarpeen ja ympäristövaikutusten kannalta. Ostaessa kannattaa suosia lähiliikkeitä ja lähituotteita. Näin aiheuttaa pienemmän jäljen ympäristöön, kun kuljetusmatkat jäävät pois.

Kannattaa ostaa tuotteita, jotka kestävät pitempään. Vaatteita, kenkiä ja tavaroita pitäisi muistaa myös huoltaa.

Hyvän teon voi tehdä myös ostamalla ruokakaupasta ale-lappuisia tuotteita. Näin ruokahävikkiä syntyy vähemmän.

Kaikesta huolimatta myös jätettä syntyy. Kotiin voisi perustaa pienen kierrätyspisteen: pulloille, lasille, metallille, paristoille, pahville, paperille, muoville ja biojätteille omat säilytysastiansa. Mitä useammin jätteitä vie pois, sitä vähemmän niille tarvitsee säilytystilaa. Kotoa jätteet pitää sitten vielä kuljettaa oikeisiin kierrätyspisteisiin. Uudessakaupungissa on hyvät kierrätyspisteet, kunhan vain ihmiset käyttävät niitä siivosti.

Vaikein haaste kestävässä kuluttamisessa ja kierrättämisessä on lopulta omien korvien välissä.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän