Kylmä ilma tuntui putkessakin – Röret Runt ajettiin taas loppiaisena

0
Röret Runt oli tänä vuonna vain yksipäiväinen ja putkessa oli rauhallista ajaa, kun osanottajia oli aiempaa vähemmän.

Loppiaisena Vahterusringin kuntopuolella poljettiin jälleen putkea ympäri vuotuisessa Röret Runt -pyöräilytapahtumassa. Tänä vuonna tapahtuma oli vain yksipäiväinen ja osanottajia oli normaalia vähemmän, mutta se ei menoa haitannut, ainakaan jos oli kunnolla varustautunut.

– Täytyy myöntää, että vähän huonosti olen varautunut tämänkertaiseen keliin. Olen kymmenen kertaa ollut mukana tässä tapahtumassa ja nyt on selvästi kylmin, totesi porilainen Veijo Kari ensimmäisellä ruokailutauollaan.

Kari pyöräilee kesäisin säännöllisesti ja käy harvakseltaan kilpailuissakin, talvisin hän harrastaa hiihtoa. Röret Runt on talvikauden ainoa pyöräilykerta, mutta se menee ”vanhasta muistista” kun ei yritä mitään ennätyksiä.

– Tavoite on ajaa päivän aikana 150 kilometriä. Joskus olen ajanut täällä 200 kilometriä, mutta katsotaan nyt miten sujuu. Ensimmäiset 50 on takana ja vähän kylmä keli haittaa. Täytyy varmaan pysähtyä useammin tauolle lämmittelemään.

Karin mukaan useina kertoina putkessa on tapahtuman aikaan ollut jopa kymmenen lämpöastetta, nyt lämpötila oli suuriman osan matkaa vain hieman plussan puolella ja muutamassa matalassa paikassa selvästi pakkasen puolella.

– On se kuitenkin lämpimämpää kuin ulkona.

Kari on matkassa porilaisen pyöräilykaverinsa kanssa ja he myös ajoivat yhdessä. Tosin putkessa ei saa samanlaista peesihyötyä kuin ulkona ajettaessa, mutta helpottaa se hieman.

Tamperelainen Seppo Heinänen osallistui Röret Runtiin ensimmäistä kertaa. Hänellä oli pukeutumisen kanssa myös hieman säätämistä, mutta hieman toisenlaisia kuin useilla muilla.

– Minulla on mökki Pyhämaassa ja kävin täällä etukäteen ajamassa muutaman kerran ja palelin kunnolla. Kokeilujen perusteella pistin vaatetta päälle aika tavalla, mutta otin ensimmäisellä tauolla vähän pois, kun oli liian lämmin.

Putkessa ei tuuli käy tai jos käy, niin se on pyöräilijöiden itse aiheuttama kevyt myötäinen ilmavirtaus, toki vauhti on varsinkin alamäissä sen verran kova, että viima korvissa suhisee.

– Mulla on niska herkkä paikka ja siksi pitää huolehtia, että se ei pääse kylmettymään.

Heinänen ajaa kesäisin maantiepyörällä, mutta ei käy varsinaisissa kilpailuissa, tosin firman sponsoroimaan kesän kuntopyöräilyyn tulee osallistuttua melkein kilpailumielellä.

– Parhaana kesänä olen ajanut yli 3300 kilometriä, mutta syksyllä olinkin sitten selvässä ylikunnossa eikä meinannut palautua siitä millään.

Ensimmäisellä treenikerralla putkessa hän ihmetteli, miten jotkut ajoivat lujaa, mutta muutaman kymmenen kierroksen jälkeen vauhti parani automaattisesti, kun oppi oikeat ajolinjat ja osasi jarruttaa oikeissa paikoissa.

Jussi Arola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän