Näin lakko näkyy Ugissa – Liikenteeseen ja kouluruokailuun muutoksia

0
S-market on lakosta huolimatta myös yöllä auki. Sen sijaan verkkokauppaan lakko vaikuttaa.

Useat ammattiliitot järjestävät poliittisia lakkoja ja mielenilmauksia loppuviikosta. Akava ja Talentia järjestävät mielenilmauksen tiistaina 6.2.

Lakot ja mielenilmaukset kohdistuvat hallituksen ehdottamiin työelämäheikennyksiin.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on päättänyt laajoista lakoista, joka koskee Suomen suurimpia kauppaketjuja torstaina 1.2. Lakko vaikuttaa myös ravintoloiden ja hotellien toimintaan.

K-Supermarket Itäpoijun kauppias Jari Lehto sanoo, että kauppa on silti normaalisti auki ja myös palvelutiski palvelee.

– Olemme varautuneet tavaratoimitusten katkoksiin. Pyrimme siihen, että kaikkea on silti saatavilla. Myös verkkokaupan nouto ja kuljetukset toimivat normaalisti.

Uudenkaupungin keskustassa toimivan Pikkuherkun kauppias Jimi Wiren myös lupaa, että kauppa palvelee normaalisti. Vain yksittäisiä tuotepuutteita voi olla hyllyillä.

Myös S-ketjun toimialajohtaja Mikko Eskelinen kertoo, että Turun Osuuskaupan kaikki myymälät pyritään pitämään auki myös lakkopäivänä. Tämä koskee myös Uudenkaupungin keskustan Salea sekä Vakka-Suomenkadun S-marketia, jonka tavoitteena on olla auki normaalisti 24/7.

– Kunkin myymälän tarkka tilanne täsmentyy kuitenkin vasta lakkopäivän aamuna. Viestimme asiakkaille mahdollisista poikkeuksista aukioloaikoihin muun muassa verkkosivuillamme sekä myymälän omissa sosiaalisen median kanavissa. Olemme pyrkineet erilaisilla varautumistoimenpiteillä varmistamaan, että lakkojen vaikutukset asiakkaille olisivat mahdollisimman vähäisiä. Ruoka ei lopu myymälöistämme. Yksittäisissä tuotteissa voi esiintyä puutteita, mutta korvaavia tuotteita löytyy.

S-ketjussa lakko näkyy kuitenkin niin, että S-pankki on lakkopäivänä kiinni, samoin ruoan verkkokauppa.

– Muutoin pyrimme pitämään palvelut normaalisti avoinna ruokatoria ja uutta siipipistettä myöten.

Lidlin viestinnästä Salla Oksanen kertoo, että torstaina 1.2. Lidlin kaikki myymälät ovat auki.

– Lakkopäivänä sitten selviää, tuleeko paikallisesti tarvetta nipistää aukioloajoista tai palveluista. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kassoja on vähemmän auki tai paistopisteellä voi esiintyä yksittäisiä tuotepuutteita.

Päiväkodeissa ja kouluissa lakko ei juuri näy

Lakkojen ja mielenilmausten vaikutukset varhaiskasvatukseen ja kouluihin Uudessakaupungissa ovat vähäisiä.

Päiväkodeisssa joudutaan toisenlaisiin järjestelyihin vain ruokailuissa.

– Kaikki ateriat ovat tarjolla ja näyttää siltä, että palvelut järjestyvät normaalisti. Perheitä tiedotetaan tarvittaessa suoraan mahdollisista poikkeamista, mutta toistaiseksi tällaisia ei ole meillä tiedossa, varhaiskasvatuksen johtaja Annina Kiiveri kertoo.

Myös kouluissa on vastaava tilanne. Opetustoimenjohtaja Arja Kitola kertoo, että ammattiliittojen mielenilmauksilla on vaikutusta lähinnä koulukuljetuksiin.

– Yhden Pyhämaan koulukuljetusreitin aikataulun on ilmoitettu muuttuvan. Ruokapalveluista on ilmoitettu, että palvelu järjestyy häiriöttä. Joitakin pieniä muutoksia voi tulla, esimerkiksi astiat muuttuvat kertakäyttöisiin.

 

Lakko vaikuttaa laajasti liikenteeseen

Suurin vaikutus lakoilla on liikenteeseen. AKT pysäyttää perjantaina 2.2. Uudessakaupungissa Vuki-kutsuliikenteen. Myös Seutu+-liikenteeseen tulee muutoksia. Aikataulut ja reitit voivat muuttua perjantaina. Reittitietoja löytyy kaupungin verkkosivuilta.
AKT:n osallistuminen lakkoon jarruttaa toimintaa myös satamissa sekä osan laivaliikenteestä.
Lakossa ovat myös kuorma-autoala, säiliöauto- ja öljytuoteala, huolinta-ala, huoltokorjaamot ja terminaaliala.
Postin työntekijät ovat lakossa torstaina 1.2. ja perjantaina 2.2. Lakko vaikuttaa myös lehtien jakeluun. Uudenkaupungin Sanomien digilehdet voi lukea loppuviikon ajan verkosta maksutta.
Teollisuusliiton lakko koskee Uudessakaupungissa muun muassa Yaraa, Valmet Automotiven akkutehdasta ja Vahterusta sekä Laitilassa Pilkingtonia.
Junaliikenne pysähtyy Suomessa perjantaina 2.2. kello 00.01 ja 23.59 väliseksi ajaksi.
Kotimaan lentoliikenne pysähtyy pääosin 1.–2. helmikuuta. Finnair peruu valtaosan lennoistaan. Lentoliikenteen lakko vaikuttaa myös matkatoimistojen järjestämiin matkoihin.

JHL ja Super osallistuvat Hgin mielenosoitukseen

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super osallistuu palkansaajakeskusjärjestöjen kokoon kutsumaan mielenosoitukseen torstaina kello 12–14 Helsingissä. Mielenosoitukseen lähtee osallistujia myös Vakka-Suomesta. Pääluottamusmies Sari Blomsterin mukaan Superin varsinaiset lakkotoimet keskittyvät pääkaupunkiseudulle. Täältä mielenosoitukseen lähtevät eivät siis lakkoile, vaan ovat vapaalla töistä.

Myös JHL osallistuu poliittiseen mielenilmaukseen.

– Kaupungin henkilöstöä on ilmoitusten perusteella osallistumassa mielenilmaukseen, mutta emme odota osallistumisaktiivisuuden nousevan kovin korkeaksi. Henkilöstöä on ammattijärjestönkin taholta ohjeistettu tiedottamaan työnantajaa poissaolostaan hyvissä ajoin, joten oletamme, että olemme jo saaneet melko hyvin tiedon tulevista poissaoloista, Uudenkaupungin henkilöstöjohtaja Maaru Seikola kertoo.

Poliittinen mielenilmaus järjestetään kello 11–15 välisenä aikana eli poissaolot ovat osapäiväisiä poissaoloja. Poissaoloilla odotetaan olevan eniten vaikutusta ruokajakeluun.

– Yksittäiset poissaolot ovat mahdollisia missä tahansa kaupungin yksikössä. Tällä hetkellä vaikuttaisi kuitenkin siltä, että yksiköiden toiminnot pystytään toteuttamaan tilapäisjärjestelyin, eikä yksiköitä jouduta sulkemaan poissaoloista johtuen, Seikola sanoo.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän