Lauantailautanen: Kalasta on moneksi

0
Lohi-katkarapukeiton resepti oli Vuoden kalakeitto 2021 -finalisti.

Tiesitkö, että ensi tiistaina vietetään kalakeittopäivää? Kala on terveellistä ravintoa ja sillä on tärkeä rooli ihmisen hyvinvoinnille. Kalaa tulisikin syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Kala sisältää rasvahappoja, proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Kalan syöminen tukee aivojen toimintaa, vahvistaa sydäntä ja edistää terveyttä. Kalassa on paljon ravintoaineita ja vähän kaloreita.

Kala on monipuolinen raaka-aine, koska sitä voi esimerkiksi graavata, grillata, savustaa, keittää, paistaa tai marinoida.

Lohi-katkarapukeitto


4-6 annosta

2 pientä sipulia

2 rkl voita

1 l vettä

3 rkl kalafondia

400 g perunoita

100 g palsternakkaa

0,5 tl suolaa

2 rkl omenaviinietikkaa

0,5 tl fenkolinsiemeniä

0,25 tl mustapippuria

500 g lohifileetä tai kirjolohifileetä

2 dl kermaa

200 g pakastekatkarapuja

1 ruukku tuoretta tilliä hienonnettuna

Kuori sipulit ja suikaloi ne. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulisuikaleet voissa pehmeiksi. Lisää vesi ja kalafondi. Leikkaa kuoritut perunat ja palsternakka kuutioiksi ja lisää keittoon. Keitä kasvikset kypsiksi. Mausta suolalla, omenaviinietikalla, fenkolinsiemenillä sekä pippurilla. Lisää joukkoon kuutioitu lohi ja kiehauta kevyesti. Lisää kerma ja kiehauta vielä kerran. Lisää lopuksi katkaravut ja hienonnettu tilli.

Haukimureke


400 g nahattomia haukifileetä

1 dl kermaa

2 rkl korppujauhoa

1 kananmunaa

1 tl suolaa

valkopippuria

Jauha nahattomat haukifileet hienoksi monitoimikoneella. Lisää joukkoon kerma, korppujauhot ja muna. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Nosta haukimureketaikina kylmään tekeytymään. Pyörittele haukimureketaikinasta pieniä pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Murekkeen tai haukipallot voit kypsentää uunissa tai pannulla.

Kala-chowder sämpyläkulhossa


6-8 annosta

1 keskikokoinen sipuli

nippu kevätsipulia (noin 8 sipulia)

1 valkosipulin kynsi

0,5 l kanalientä

0,5 l vettä

4 kpl keskikokoista porkkanaa raasteena

4 kpl kuorittuja ja kuutioituja punakuorisia perunoita

0,5 paketti suolakeksejä (50 g)

1 tl mustapippuria myllystä tai jauhetta pussista

1 tl suolaa

3 rkl tuoretta timjamia tai 1 rkl kuivattua timjamia

Suolaa, pippuria

400 g vaaleaa tuoretta tai pakastekalaa fileinä

3,5 dl kondensoitua maitoa tai 3,5 dl kuohukermaa

6 sämpylää tai iso leipä

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Pilko kevätsipuli. Kuori ja raasta porkkanat. Kuori ja pilko perunat astiaan, jossa on kylmää vettä. Näin perunat eivät pääse tummumaan. Laita suolakeksit suljettavaan pieneen muovipussiin ja murskaa ne hienoksi muruksi. Sulata kattilassa 1–2 ruokalusikallista voita. Lisää ja kuullota sipulit ja valkosipuli. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää kanaliemi ja vesi. Lisää porkkana, peruna, suolakeksimurut, suola ja pippuri. Lisää timjami. Sekoita ja kiehauta. Pienennä lämpöä ja anna hautua, kunnes perunat ovat pehmenneet. Lisää kalapalat kokonaisena. Upota ne nesteeseen, ja paloittele lusikalla tai kauhalla, kun ne ovat kypsyneet. Kala on kypsää 8–10 minuutissa. Älä keitä liian pehmeäksi. Lisää maito tai kerma, sekoita ja keitä lämpimäksi. Älä kiehauta.

Leipä- tai sämpyläkulho:

Koverra leipä tai sämpylät ja paahda ne kuivaksi. Kaada keitto lämpimiin leipäkuppeihin ja tarjoa heti. Ylijääneen sisuksen voit hyödyntää esimerkiksi krutonkeina.

Reseptit: Pro Kala

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän