Liikuntaa lisää kouluihin

0

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti uudenvuoden puheessaan sitä, miten Suomen pääoma on osaamisessa. Niinistö totesi, että osaamista on ollut, koska oppimista, opettamista ja opettajaa on pidetty arvossa.

Napakkaan ilmaisuun sisältyi monta ajatusta. On totta, että opettelun ja opettamisen arvostus on rapautunut. Etenkin nuoret ajattelevat helposti, että eihän mitään tarvitse opetella, kun tarvitessaan tiedon voi hakea googlettamalla tai opetella vaikka sukan kantapään kutomisen Youtube-videosta. Googlettamalla ei vain löydy kaikkea tietoa, eikä tietolähde välttämättä ole relevantti. Googlettamalla ei opi myöskään analysoimaan tietoa.

Niinistö huomautti myös, että ilman perustaitoja, kuten lukemista ja laskemista, sekä ilman hyvää kuntoa nuori ei elämässään pärjää. Monimutkaiseen maailmaan valmennus alkaa aika yksinkertaisista lähtökohdista.

Niinistön havainto on terävä. Kouluissa pitäisi palata perusasioiden äärelle.

Pisa-tutkimuksen mukaan suomalaisten nuorten lukutaidon tulos on historiallisen heikko. Matemaattiset taidot ovat heikentyneet jo vuosia.

Myös lasten fyysistä kuntoa mittaavien Move!-testien tulos on huolestuttava. Viime syksyn Move!-mittausten perusteella lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn lasku on tasaantunut ja osin jopa kääntynyt nousuun. Silti yhä reilut 38 prosenttia mittauksissa mukana olleista lasketaan huonokuntoisiin. Jos näin iso osa nuorista on heikkokuntoisia, miten he selviävät työelämässä?

Tärkeintä olisi saada lapset ja nuoret liikkeelle. Useissa tutkimuksissa on havaittu, että fyysinen aktiivisuus vaikuttaa myönteisesti oppimiseen. Liikunta vahvistaa vuorovaikutustaitoja, tarkkaavaisuutta ja toiminnanohjausta.

UKK-instituutti suosittelee, että kouluikäisten pitäisi liikkua monipuolisesti vähintään tunti päivässä. Varmin keino huolehtia lasten ja nuorten liikkumisesta, on lisätä kouluissa liikuntaa.

Hyvinvoiva ihminen jaksaa oppia uutta.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän